Obilježena 30. obljetnica pogibije četvorice policajaca u Žutoj Lokvi

U Žutoj je Lokvi u utorak obilježena trideseta godišnjica pogibije četvorice hrvatskih policajaca – Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića, Drage Toljana i Milana Vranića.

Na policijsku patrolu, u kojoj je bilo pet policajaca, 24. kolovoza 1991., na prometnici blizu mjesta komemoracije, iz zasjede su zapucali srpski teroristi i pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine. Prvi hitci usmrtili su Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata koji je pod terorističkim rafalima uspio pretrčati cestu i od mještana Žute Lokve zatražiti pomoć, dok je ranjeni Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo.

“Upravo ovim ljudima koji su na početku rata 1991. godine položili svoje živote možemo, trebamo i stalno ćemo dolaziti i zahvaljivati na njihovoj žrtvi koja nam je omogućila život u vlastitoj, demokratskoj hrvatskoj državi”, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je položio vijence i upalio svijeće kod Spomen obilježja – kapelice poginulim hrvatskim braniteljima.

Državnom su odvjetništvu još 1991. i 1992. godine podnesene prijave za pogibiju četvorice hrvatskih redarstvenika, ali osobe koje su se dovodile u vezu s njihovim ubojstvom nisu dostupne hrvatskom pravosuđu, jer nisu na teritoriju RH.

“Hrvatske institucije nisu, i nikad neće, prestati raditi svoj posao u smislu istraživanja svih okolnosti koje su dovele do ovakvih tragičnih događaja, ali za procesuiranje počinitelja potrebna je suradnja najmanje dviju strana”, rekao je Božinović.

Na obilježavanju su sudjelovali predstavnici hrvatske Vlade, ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, regionalne i lokalne vlasti, policijskih uprava Ličko senjske, Primorsko goranske i Karlovačke, te obitelji poginulih policajaca.

Komentiraj