Obilježen Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja grada Vinkovaca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen križa na Gradskom groblju te misom zadušnicom u subotu je u Vinkovcima obilježen Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja grada Vinkovaca.

“Danas je važno prisjetiti se i svih branitelja, svih onih koji su doprinijeli da imamo našu Hrvatsku, da imamo našu zemlju slobodnu, nezavisnu, da možemo donositi odluke samostalno, što je najvažnije, a to je bio trenutak u kojem se baš to dogodilo: sudbina Hrvatske je stavljena u ruke našemu narodu”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Podsjetio je da su Vinkovci dali ogroman obol u Domovinskom ratu. Cijelo vrijeme su bili prva linija obrane tijekom velikosrpske agresije i građani Vinkovaca su zdušno stali u obranu Republike Hrvatske i svoga grada.

Tajnik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Vinkovaca Zvonimir Culej rekao je da je važno uvijek isticati značaj koji Domovinski rat ima za stvaranje neovisne Hrvatske.

Vijence podno spomen križa križa položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Molitvu je molio župnik vinkovačke Župe sv. Euzebija i Poliona, mons. Tadija Pranjić koji je potom u istoimenoj crkvi služio i svetu misu.

Obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Vinkovaca nazočan je bio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Dan hrvatskih branitelja grada Vinkovaca obilježava se u spomen na žrtvu pripadnika Samostalne vinkovačke satnije, Specijalne jedinice policije, 109. brigade ZNG, Hrvatskih obrambenih snaga, 3. i 5. gardijske brigade, 11. domobranske pukovnije, redarstvenih i drugih postrojbi u kojima su Vinkovčani branili svoj grad i Hrvatsku.

Procjenjuje se kako je u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu sudjelovalo oko 10.000 vinkovačkih branitelja. Po podacima Odjela za patologiju vinkovačke Opće županijske bolnice, u razdoblju od 2. svibnja 1991. do 15. svibnja 1992. godine na vinkovačkom području od posljedica ratnih zbivanja smrtno je stradalo 319 osoba od kojih 201 pripadnik hrvatskih vojno-redarstvenih snaga, 111 civila te sedam neprijateljskih vojnika.

Komentiraj