Obersnel: “Do pravomoćnosti presude Benac je suspendiran, ne mogu mu dati otkaz”

Nakon što je u ponedjeljak Uskok priopćio kako je zbog počinjenja kaznenog djela nezakonitog pogodovanja podigao optužnicu protiv suspendiranog riječkog gradskog pročelnika Vladimira Benca, na upit Nacionala podizanje optužnice je komentirao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

“Odluke i postupke istražnih tijela ne mogu komentirati. Mogu tek reći da sam i osobno od DORH-a tražio da se utvrdi ima li u postupanju pročelnika Benca ikakvih nezakonitosti odnosno elemenata kaznenih djela.” – rekao je Obersnel dodajući da je pročelnika Benca suspendirao dok za to nadležna tijela ne utvrde njegovu odgovornost.

” Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi trenutno mi ne dozvoljava ništa drugo, bez obzira na činjenicu da je podignuta optužnica. Tek pravomoćna sudska presuda omogućava da dobije otkaz. Sve ostalo bilo bi kršenje zakona koje nosi i  odgovornost za eventualne posljedice zbog nepoštivanja zakonske procedure.” – pojasnio je riječki gradonačelnik.

Obersnel je, navodeći primjer Hrvatskih autocesta koje su zbog otkaza članovima Uprave mimo zakonske procedure u konačnici morale istim tim otpuštenim članovima Uprave isplatiti sve zaostale plaće, i to s kamatama,  pojasnio i kako svaka odluka mimo zakona otvara mogućnost za stvaranje dodatnih značajnih troškova koji bi morali biti podmireni iz proračuna Grada Rijeke.

Inače, Benac je udaljen iz službe u skladu sa Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj  samoupravi u čijem je članku 67. određeno da se službenika rješenjem može udaljiti iz službe, suspendirati,  ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje taj postupak, mogao štetiti interesima službe. Udaljenje iz službe traje do okončanja kaznenog postupka ili postupka zbog teške povrede službene dužnosti. Za vrijeme udaljnja iz službe,  sukladno članku 69. istoga zakona, službeniku pripada naknada plaće u iznosu od 60%, a ako uzdržava obitelj 80% plaće isplaćene u mjesecu koji je prethodio udaljenju iz službe. U istom su zakonu predviđeni  slučajevi prestanka službe po sili zakona, pa tako službeniku prestaje služba po sili zakona danom pravomoćnosti presude kada je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od 6 mjeseci, neovisno o kojem kaznenom djelu, ili kad je osuđen za kazneno djelo protiv života i tijela, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv Republike Hrvatske, protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom,  protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv imovine, protiv sigurnosti pravnog prometa i poslovanja, protiv pravosuđa, protiv vjerodostojnosti isprava, protiv javnog reda ili protiv službene dužnosti.

” Dakle, do pravomoćnosti presude, sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Vladimira Benca mogu tek suspendirati, što sam i učinio.” – poručio je Obersnel.

 

Komentiraj