Obama se nada da će se Trump “suprotstaviti” Rusiji

Autor:

epa05276412 German Chancellor Angela Merkel (L) and US President Barack Obama (R) visit the booth of technology site Los Angeles at the Hannover Messe industrial technology trade fair in Hanover, Germany, 25 April 2016. The USA is this year's partner country at the trade fair. The US President is on a two-day visit to Germany.  EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u četvrtak kako se nada da će se njegov nasljednik Donald Trump “suprotstaviti” Rusiji kada krši međunarodne norme, navodeći sukobe u Ukrajini i Siriji.

Obama je rekao kako se nada da će Trump, koji je izražavao divljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, “spreman suprotstaviti se Rusiji kada odstupa od naših vrijednosti i međunarodnih norma”.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare a njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu Obama je rekao kako je Rusija važna zemlja i vojna supersila s “utjecajem diljem svijeta”.

Ali je istaknuo kako se nada da Trump neće imati pristup “ako postignemo nekoliko dogovora s Rusijom, čak iako to šteti ljudima ili krši međunarodne norme ili čak ako čini manje zemlje ranjivim ili stvara dugoročne probleme u regijama poput Sirije da ćemo učiniti štogod nam je tada povoljno”.

Obama se zahvalio kancelarki Merkel za njezin angažman u borbi protiv terorizma i rješavanja migrantske krize a Merkel se američkom predsjedniku zahvalila na prisnoj suradnji.

„Ne mogu si zamisliti pouzdaniju i postojaniju partnericu od kancelarke Angele Merkel“, rekao je američki predsjednik Barack Obama prilikom svoje posljednje službene posjete Njemačkoj.
„Da smijem birati na izborima u Njemačkoj, vjerojatno bih birao Angelu Merkel“, zaključio je Obama.
On je istaknuo zajedničke ciljeve koje su Njemačka i SAD slijedile posljednjih sedam desetljeća.
Američki predsjednik je na zajedničkoj konferenciji za tisak nakon posljednjeg službenog boravka u Berlinu zemlje članice Europske unije pozvao da zadrže svoje jedinstvo.
„Ja još uvijek vjerujem da je Europska unija jedno od najvećih svjetskih postignuća“, rekao je Obama.
Obama je na kraju svog obraćanja novinarima otkrio kako ove zasigurno nije njegov posljednji posjet Njemačkoj.
„Još nikad nisam bio na Oktoberfestu i mislim da se čovjek može bolje zabaviti ako ga posjeti kao običan čovjek a ne kao predsjednik“, rekao je Obama.
Njemačka kancelarka se Obami zahvalila na „prisnoj i pouzdanoj suradnji i u teškim trenucima“.
Ona je nasljedniku Obame ponudila punu suradnju.
„Ja ću uložiti sve napore kako bi se suradnja s Donaldom Trumpom odvijala na visokoj razini“, rekla je Merkel i dodala kako je Njemačkoj vladi stalo do dobre suradnje s SAD-om i to „sa svakim predsjednikom“.
„Želimo suradnju utemeljenu na našim vrijednostima za koje smatram da su i zajedničke vrijednosti“, rekla je Merkel.
Ona je naglasila kako želi nastaviti i jačanje transatlantskih gospodarskih odnosa i da će se i dalje zalagati za sporni Transatlantski sporazum o slobodnoj trgovini (TTIP).
Obamin posjet Berlinu završava sutra kada će se američkom predsjedniku i njemačkoj kancelarki pridružiti predsjednici država i vlada Velike Britanije, Francuske, Španjolske i Italije.

 

OZNAKE: trump, Rusija, obama

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)