Američki predsjednik u odlasku Barack Obama pokušao je u srijedu, tijekom posjeta Grčkoj, uvjeriti europske elite da njegov nasljednik, desni populist Donald Trump, nije prijetnja za demokraciju.

“Idući američki predsjednik i ja potpuno smo različiti … ali američka demokracija je veća od bilo koga”, rekao je u govoru u Ateni, govoreći o Trumpu, koji će dužnost preuzeti 20. siječnja sljedeće godine.

“Moja administracija učinit će sve što može kako bi prijenos vlasti protekao glatko”, kazao je, istaknuvši da “tako mora biti u demokraciji”.

Obama je posjet Grčkoj, u sklopu oproštajne turneje Europom, iskoristio kako bi je pohvalio kao kolijevku demokracije.

“Došao sam ovamo zahvalan za sve što je Grčka, ova mala ali ipak velika zemlja, dala čovječanstvu kroz povijest”, rekao je u govoru održanom nakon posjeta atenskoj Akropoli.

Priznao je da demokracija “može biti spora” i da to može biti “frustrirajuće, teško i ružno”, ali i istaknuo da je u konačnici to ipak “bolje od alternativa”.

Iako su demokrati izgubili izbore, Obama je naglasio važnost slobodnih i pravednih izbora “jer građani moraju moći izabrati svoje vođe, čak i ako vaš kandidat uvijek ne pobijedi”.

Obama je također izrazio potporu SAD-a Grčkoj u gospodarskoj krizi.

Obama turneju nastavlja posjetom Berlinu kasnije u srijedu. U četvrtak bi se trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a u petak nazočiti sastanku s njome i drugim europskim čelnicima.

Komentiraj