Obama neće poslati kopnenu vojsku u Siriju

EPA/ANDY RAIN

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju za BBC kako neće poslati kopnenu vojsku u Siriju, te dodao kako samo vojni angažman ne može riješiti sirijske probleme.

“Bila bi velika pogreška slanje američkih ili britanskih kopnenih snaga u Siriju kako bi srušili režim Bashara al-Assada”, rekao je Obama dodajući kako ne vjeruje da će Islamska država biti poražena u idućih devet mjeseci, koliko još traje njegov predsjednički mandat. “Ipak, možemo smanjiti područje nad kojim imaju kontrolu”.

“Ne vjerujem da postoji neko jednostavno rješenje za Siriju”, istaknuo je dodavši da je u zemlji situacija nevjerojatno kompleksna.

Obama, koji je bio u trodnevnom posjetu Velikoj Britaniji, također je istaknuo kako bi do regovačkog sporazuma SAD-a i VB moglo proći i deset godina, ako Britanija u lipnju na referendumu odluči izaći iz Europske unije.

U nedjelju je otputovao za Njemčaku, gdje će pružiti svoju potporu kontroverznom TTIP-u (Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja), a zajedno s kancelarkom Angelom Merkel u Hanoveru će otvoriti ‘Hannover Messe’, najveći svjetski sajam industrije i tehnologije.

Komentiraj