Obama najavio da će 50 zemalja primiti 360.000 izbjeglica

Autor:

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Pedeset zemalja obećalo je primiti 360.000 izbjeglica ove godine, dvostruko više nego lani, najavio je u utorak američki predsjednik Barack Obama otvarajući mini summit o izbjeglicama u sjedištu Ujedinjenih naroda.

Bijela kuća je, osim toga, najavila da će te zemlje izdvojiti  4,5 milijarda dolara više u odnosu na 2015.

Otvarajući summit organiziran na rubu Opće skupštine UNa- na poticaj Sjedinjenih Država, Obama je posebno pozdravio ulogu Njemačke i Kanade u suočavanju s migrantskom krizom koju je izazvao već pet godina dugi rat u Siriji.

“Zajedno, naše će zemlje udvostručiti broj izbjeglica koje ćemo primiti te će on ove godine dosegnuti 360.000”, izjavio je Obama ne navodeći koliko će pojedinačno svaka država primiti.

“Izbjeglice, kojih su većina žene i djeca, bježe od rata i terorizma. Oni su žrtve”, rekao je Obama.

Istaknuo je da odbacivanje nekih od njih zato što su muslimani “samo jača terorističku propagandu”, čime je kritizirao predsjedničku kampanju republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Nešto ranije u govoru na tribini UN-a Obama je pozvao bogate zemlje da se više angažiraju “čak i onda kada je to teško s političkog stajališta”.

Sjedinjene Države primile su 10.000 sirijskih izbjeglica u protekloj proračunskoj godini. Borci za ljudska prava smatraju da je taj broj premalen i zamjeraju prvoj svjetskoj sili nedovoljan angažman u rješavanju migrantske krize.

Za proračunsku godinu 2016/2017., Washington se obvezao primiti ukupno 110.000 izbjeglica, no nije naveo koliko će od toga broja biti Sirijci.

Više od polovice izbjeglica na planeti živi u osam zemalja: Libanonu, Jordanu, Turskoj, Iranu, Keniji, Etiopiji, Pakistanu i Ugandi, a bogate zemlje primile su ih tek 14 posto.

OZNAKE: UN, izbjeglice, obama

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)