EPA/SHAWN THEW

OBAMA “Islamska država i dalje predstavlja veliku prijetnju, ali doživjet će konačan poraz”

Američki predsjednik Barack Obama poručio je kako su zabilježene velike pobjede protiv Islamske države u Iraku i Siriji, ali naglasio kako skupina i dalje predstavlja veliku prijetnju. Obama je dodao da je skupina pojačala napade u inozemstvu zbog gubitka teritorija.

“Mogućnost usamljenog napadača ili male terorističke ćelije je itekako stvarna”, rekao je Obama nakon sastanka u Pentagonu. Poručio je i kako Islamska država nije ‘nepobjediva’.

“Ustvari, oni će neizbježno doživjeti poraz”, istaknuo je dodavši da je pitanje vremena kada će džihadistička skupina, osim uporišta u Mosulu, izgubiti kontrolu i nad svojim samoproglašenim glavnim gradom Raqqom. “Islamska država u godini dana nije imala veću uspješnu ofenazivnu operaciju u Siriji ili Iraku”.

Ipak, militanti Islamske države izveli su nekoliko velikih napada ove godine, u Iraku, Francuskoj, Njemačkoj, Bangladešu. Obama je poručio kako je važno ne prepustiti se strahu. “Islamska država ne može poraziti SAD i naše NATO partnere”, dodao je.

Ali, naglašava, SAD može poraziti samu sebe ako njeni vođe budu donosili loše odluke. “Kako bismo doživjeli konačnu pobjedu u ovoj borbi, ne smijemo borbu definirati kao sukob civilizacija Zapada i Istoka”, objašnjava. “To ide na ruku Islamskoj državi i perverznim interpretacijama Islama koje imaju”.

Komentiraj