Portal
Decoration icon

SDP

‘O Daliji Orešković uopće nismo raspravljali, sigurno je samo da će Peđa Grbin nositi listu u 8. jedinici’

Autor:

28.09.2023., Zagreb - Sabor 18. sjednicu nastavlja glasovanjem o raspravljenim tockama dnevnog reda, madju kojima je i Zakon o izbornim jedinicama. Photo: pATRIK mACEK/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Izborne liste još nisu bila tema razgovora u SDP-u, iako Nacionalovi izvori tvrde da se već može nagađati tko će biti nositelji izbornih lista u pojedinim izbornim jedinicama

Vodeće osobe SDP-a još uvijek nisu raspravljale o ljudima koji će biti postavljeni na čelna mjesta lista na parlamentarnim izborima, a pogotovo nije bilo riječi o tome da se na tim listama SDP-a nađu saborske zastupnice Dalija Orešković i Katarina Peović. Tu je informaciju Nacionalu potvrdilo nekoliko osoba iz samog vrha SDP-a koje su ostale iznenađene medijskim napisima o suradnji s nekadašnjom šeficom Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalijom Orešković te saborskom zastupnicom Radničke fronte Katarinom Peović. Isti izvori Nacionalu su rekli da je još puno prerano govoriti o bilo kakvim dogovorima oko izbornih lista te da će konačnu odluku oko izgleda lista za parlamentarne izbore donijeti Glavni odbor, ali se to sigurno neće dogoditi tijekom ove godine osim ako premijer Andrej Plenković sve ne iznenadi te izbore raspiše do kraja 2023. ili početkom 2024. godine. Jedan visoki izvor iz SDP-a ovako je prokomentirao napise o navodnom sukobu unutar stranke zbog stavljanja Dalije Orešković na listu SDP-a:

“Ne znam otkud novinarima ta informacija, ali znam da nitko u SDP-u o tome uopće nije raspravljao pa je nemoguće da je netko zaprijetio izlaskom iz stranke ako se na listu stavi Dalija Orešković. Toga jednostavno nije bilo. Postoji li mogućnost da Dalija Orešković bude na listi? Rekao bih da je ona izrazito mala, pa čak mislim da je to nemoguće jer bi se time pregazilo ono što smo odlučili nakon ‘košarice’ od Možemo!, a to je da na izbore idemo sami uz neke iznimke. Mislim da Dalija Orešković i pogotovo Katarina Peović ne ulaze u te iznimke.”

Iako iz vrha SDP-a stižu informacije da se o izbornim listama još nije raspravljalo i da se još ništa ne zna, iz razgovora s nekima od njih ipak se stječe dojam da su neke stvari već poznate. Tako je već sigurna stvar da će Peđa Grbin biti nositelj liste u 8. izbornoj jedinici i da će Siniša Hajdaš-Dončić nositi listu u 3. izbornoj jedinici koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku županiju gdje SDP vlada već niz godina i gdje su Siniša Hajdaš-Dončić i župan Željko Kolar već godinama trn u oku HDZ-u koji nikako ne uspijeva ojačati u toj županiji.

U 3. izbornoj jedinici zanimljiva je pozicija varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja, koji je početkom godine uvjerljivo trijumfirao na izvanrednim izborima u tom gradu. Budući da je Varaždin dio 3. izborne jedinice, u SDP-u razmišljaju je li pametno na jednu listu staviti tri ovako snažna kandidata ili je možda bolje jednog od njih premjestiti u 2. izbornu jedinicu, koja obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, južni dio Koprivničko-križevačke te Zagrebačku županiju i istočni dio Grada Zagreba, ili u šestu koju čini zapadni dio Zagreba te dijelovi Zagrebačke županije.

Kada je u pitanju 2. izborna jedinica, tu će svakako bitnu ulogu imati i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, iako bi se on vrlo lako mogao naći i na čelu liste u 4. izbornoj jedinici u koju spadaju Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i sjeverni dijelovi Koprivničko-križevačke županije, pogotovo jer u tom dijelu SDP nema nekog prepoznatljivog kandidata osim europarlamentarke Biljane Borzan. Izvor iz vrha SDP-a kaže da su sve opcije kada su u pitanju nositelji lista otvorene i da su u tijeku dogovori oko nekih pravila, ali i oko uloge europarlamentaraca u izborima. Isti izvor dodao je sljedeće:

“Razgovaramo oko toga kako postaviti najistaknutije saborske zastupnike i europarlamentarce. Primjerice, Sabina Glasovac je kao rođena Našičanka na prošlim izborima nosila listu u jednoj od slavonskih izbornih jedinica iako već godinama živi u Zadru. Sada razmatramo trebamo li ovoga puta ići u tom smjeru da nositelji lista budu neke najprepoznatljivije osobe ili ćemo ići po regionalnom ključu i liste vezati uz osobe koje na tom području zapravo i žive. Sigurno je da nećemo neke od svojih uspješnih gradonačelnika ili načelnika stavljati u druge izborne jedinice jer to nema smisla. Sve druge opcije su otvorene, pa tako i one da liste nose europarlamentarci poput Tonina Picule, Biljane Borzan ili Freda Matića kao što je to bio slučaj i na prošlim izborima.”

Unutar samog SDP-a se, naravno, raspravlja o potencijalnom nositelju liste u 1. izbornoj jedinici, odnosno u jedinoj jedinici koja isključivo obuhvaća Grad Zagreb. Neki SDP-ovci su smatrali da bi se tu trebao kandidirati Peđa Grbin jer da bi on kao predsjednik stranke trebao ići direktno na premijera Andreja Plenkovića, za kojeg se očekuje da će biti nositelj liste HDZ-a. No Grbin je tu mogućnost otklonio jer smatra da bi tako prevario birače iz svoje rodne Pule i Istarske županije, koji su ga dosad birali u Sabor. Koga će SDP postaviti kao prvog na listi u Zagrebu, još uvijek se ne zna iako se kao dva najveća kandidata spominju Tonino Picula i Boris Lalovac.

Osim u Zagrebu, najviše problema za Peđu Grbina predstavljat će 10. izborna jedinica koja obuhvaća Dubrovačko-neretvansku i dijelove Splitsko-dalmatinske županije. Kao kandidat središnjice za prvo ime u toj izbornoj jedinici spominje se stranački senator i bivši ministar Ranko Ostojić, no takav bi prijedlog mogao naići na otpor mlađih članova stranke koji smatraju da najviše šansi za uspjeh imaju uspješni gradonačelnici poput Miše Krstičevića iz Ploča, Ivane Marković iz Supetra ili pak gradonačelnika Trogira Ante Bilića.

U svakom slučaju, pred SDP-ovcima je zahtjevan posao sastavljanja izbornih lista, a prva stvar koju bi trebali izbjeći jest da na njih postave ljude koji će na prvi znak problema izići iz SDP-a i okrenuti se nekoj drugoj političkoj opciji, kao što je bio slučaj s onima koji su se priklonili izbačenom Davoru Bernardiću.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.