NZJZ poziva Zagrepčane da otkažu termin PCR testiranja ako ne mogu doći

S obzirom da posljednjih nekoliko dana između 200 i 250 ljudi nije došlo na zakazani termin za PCR testiranje, NZJZ “Dr. Andrija Štampar” pozvao je u petak Zagrepčane da otkažu termine za testiranje ako ne mogu doći jer potencijalno zaraženi termin za PCR čekaju i do tjedan dana.

U Zavodu ističu da je dostupan velik broj termina za testiranje, a osigurani su i dodatni termini za testiranje djece. Međutim, zbog sve većeg broja pozitivnih građana na kućnom testu, kao i onih sa simptomima, termini se brzo popunjavaju.

Napominju kako Služba za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a dnevno PCR-om testira od 2500 do 3000 građana, a trenutno je pozitivnih čak 70 posto.

Naručivanje na PCR test može se samostalno obaviti putem aplikacije, telefonom ili elektroničkom poštom, a građani obavezno moraju imati odgovarajuću liječničku uputnicu.

Građani koji plaćaju PCR testiranje i dolaze bez uputnice liječnika obiteljske medicine moraju to naglasiti prilikom prethodnog naručivanja putem navedenih platformi, koje je i za njih obavezno.

Pozivni centar NZJZ-a dostupan je sedam dana u tjednu od 8 do 20 sati, a građani se za testiranje mogu naručiti pozivom na sljedeće brojeve: 01 46 96 308, 01 46 96 315 i 01 55 63 102, dok je termin moguće dogovoriti ili otkazati i slanjem elektroničke pošte na [email protected].

Prilikom otkazivanja termina dovoljno je napisati ime i prezime, datum rođenja i termin narudžbe.

Zavod također podsjeća da pozitivne rezultate brzog antigenskog testa (BAT), obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više ne treba potvrđivati PCR testom.

Izabrani liječnik obiteljske medicine i pedijatar svojim pacijentima, kojima je sam proveo testiranje, na temelju rezultata pozitivnog BAT-a, nakon upisa u bazu HZZO-a, određuje izolaciju, provodi praćenje kontakata, a po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju covida.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner