‘NUŽNA POTPUNA ZABRANA’ Umirovljenici traže ukidanje dosmrtnog uzdržavanja

Autor:

Foto: Unsplash

Koalicija Umirovljenici zajedno pozvala je na žurno uvođenje instituta javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, kako bi se ta osjetljiva kategorija društva bolje zaštitila od brojnih prevara i prijetnji kojima je izložena. Osim toga, nužna je potpuna zabrana instituta dosmrtnog uzdržavanja, odnosno mogućnosti sklapanja takvih ugovora, navode.

“Dosmrtno uzdržavanje jedna je od najopasnijih prijetnji za osobe treće životne dobi, u velikom broju slučajeva besramna pljačka i gaženje dostojanstva osjetljivih osoba pred krajem života. Nažalost, iznimno su česti slučajevi u kojima su osobe starije dobi i umirovljenici žrtve predatorskih ugovora koje s njima sklapaju članovi vlastite obitelj. Osim toga, upoznati smo sa slučajevima u kojima postoje uhodani timovi medicinskog osoblja i odvjetnika, koji se zbližavaju s osobama na palijativnoj skrbi i u bolnicama kako bi im oteli svu imovinu. Pritom je cijela ta gnjusna praksa posve legalna. Tome treba stati na kraj.

Stoga je potrebno čim prije uvesti institut pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe. Pravobranitelj ili pravobraniteljica s adekvatnim zakonskim ovlastima može preuzeti zaštitu osoba koje su iznevjerile vlastite obitelji, zdravstvo i sustav socijalne skrbi, te im omogućiti dostojanstvenu starost i zaštitu njihovih prava.

Sa žaljenjem konstatiramo kako bi pravobranitelj za umirovljenike imao jako puno posla i mimo prevarantskih ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Brojni su problemi s kojima se umirovljenici i starije osobe suočavaju, a kod kojih nemaju potporu institucija. Umirovljenicima je potrebna institucija koja će se i nakon provedenih izbora zajedno s umirovljeničkim političkim strankama boriti za dostojne iznose mirovina iznad granice siromaštva, kad se već ostale političke stranke umirovljenika sjete samo u predizbornoj kampanji.

Pravobranitelj za umirovljenike i starije osobe trebao bi se baviti i zaštitom umirovljenika od brojnih drugih prevara kojima su izloženi, a kojima u posljednje vrijeme učestalo svjedočimo, kad se umirovljenike putem telefonskog poziva ili društvenih mreža prijetvorno navodi na isplate novca raznim kriminalcima. Posao pravobranitelja bio bi i potaknuti razvoj suvremenog i humanog sustava palijativne skrbi, osigurati pravodobnu pristupačnost svih potrebnih usluga zdravstvene skrbi starijim osobama, ali i općenito poticati poštivanje i ugled starijih osoba u društvu.

Ako su druge političke opcije ozbiljne u svojim predizbornim obećanjima prema umirovljenicima, a nije slučaj kao do sada, da samo manipuliraju starijim osobama u predizbornoj kampanji, podržat će prijedloge za uvođenje instituta pravobranitelja i zabranu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju”, poručuje umirovljenička koalicija Umirovljenici zajedno.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.