HINA/Damir SENÈAR/mm, MSU

Novosti iz Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb

Proučite aktualne novosti, izložbe, evente te druge zanimljive sadržaje u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Glas umjetnika/I Am The Mouth

Djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom

Prostor za povremene izložbe MSU-a

Agnieszka Polska I Am The Mouth, 2014.

Izložba ‘Glas umjetnika/I Am The Mouth’ koju Muzej suvremene umjetnosti organizira u suradnji sa zbirkom Art Collection Telekom rijetka je i važna prilika, kako za MSU, tako i za hrvatsku publiku da vidi, doživi i čuje glas umjetnica i umjetnika iz istočne i jugoistočne Europe. ‘Glas’ je to niza sjajnih autorica i autora koji već niz godina aktivno djeluju na međunarodnoj sceni i koje redovito susrećemo na svim istaknutijim smotrama suvremene umjetnosti.

Neke od njih MSU je već predstavljao u nekim ranijim projektima, npr. Bracu Dimitrijevića, Zofiju Kulik, Nedka Solakova, Kristinu Ivanosku, Janeta Čalovskog, Šejlu Kamerić, kao i, naravno, hrvatske umjetnike poput Igora Grubića, Marka Tadića, Luku Kedžu, Vladu Marteka i Mladena Stilinovića, no tu je i cijeli niz umjetnika koje izlažemo prvi put: Nevin Aladag, Anatolij Belov, Geta Brătescu, Levan Čelidze, Aleksandra Domanović, Petra Feriancova, Ksenia Gnilicka, Ion Grigorescu, Aneta Grzeszykowska, Nilbar Güreş Petrit Halilaj, Lesja Homenko, Pravdoljub Ivanov, Nikita Kadan, Mi Kafchin, Alevtina Kakhidze, Genti Korini, Eva Kotátková, Volodimir Kuznjecov, Nino Kvirivišvili, Piotr Lakomy, grupa Little Warshaw, Şükran Moral, Ciprian Mureşan, Lada Nakonečna, Vlad Nanca, Paul Neagu, Paulina Olowska, Roman Ondák, Dan Perjovschi, Cristian Răduţă, Stepan Riabčenko, Slavs and Tatars, Iza Tarasewicz i Agnieszka Polska, umjetnica čiji je rad nadahnuo cijelu ovu izložbu.

Ukratko, izložba predstavlja radove pedesetak umjetnika iz 14 zemalja srednje i istočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Mađarske, Kosova, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Turske i Ukrajine), a usto će ekskluzivno prikazati i nova djela pozvanih hrvatskih autorica Hrvoslave Brkušić, Vlatke Horvat i kolektiva ISTE. kojeg je inicirala i vodi Andreja Kulunčić.

Publika će imati priliku razgledati izložbu sve do 18. ožujka, a u sklopu posjeta izložbi moći će preuzeti i digitalno vodstvo putem aplikacije Art Collection Telekom na svojim iPhone i Android mobilnim uređajima.

Za one koji nemaju pametne telefone, tu je i vodič kroz izložbu u tiskanom obliku, u kojem se nalaze opisi radova svih 50 umjetnika zastupljenih na izložbi.

Kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher i Radmila Iva Janković (MSU)

************************************************************************

Arno Rafael Minkkinen: Taivaanranta / Obala neba / Firmament

MSU galerija, do 22.01.2018.

Arno Rafael Minkkinen, Gravity Sleeps, 2017.

Posljednji je tjedan izložbe ‘Obala neba’ Arna Rafaela Minkkinena te prilika da u MSU galeriji vidite najnovije radove ovog finsko-američkog umjetnika koji je prepoznatljivost stekao začudnim fotografijama na kojima su krajolik i ljudsko tijelo sjedinjeni u nesvakidašnjem i jedinstvenom kontekstu. Uz novu seriju radova nastalih za vrijeme umjetnikova nedavnog posjeta Hrvatskoj, izložba donosi i izbor Minkkinenovih fotografija nastalih od 70-ih godina prošlog stoljeća naovamo, a riječ je o njemu svojstvenim, neobičnim autoportretima, u kojima krajolik poprima iznenađujuće oblike, a tijelo smješteno u njemu često prkosi zakonima fizike i onom očekivanom.

************************************************************************

Noć muzeja 2018. u MSU

U petak, 26.01.2018. Muzej je otvoren od 18.00 do 01.00 sati, a ulaz na izložbe i sve programe je besplatan.

U skladu s olimpijskim geslom a ujedno i temom trinaeste Noći muzeja Muzeji i sport – brže, više, jače../citius, altius, fortius…’, Muzej suvremene umjetnosti ove je godine pripremio dinamičan i zabavan program za sve uzraste. Uz besplatna stručna vodstava po našim izložbama, bit će tu filmova o sportu, predstava za djecu, prigodnog koncerta sportskog naslova, a s posebnim zadovoljstvom najavljujemo jedan neobičan turnir u malom nogometu u kojem će sudjelovati ekipe umjetnika, novinara i muzealaca.

Publika će imati priliku besplatno razgledati sve naše izložbe, stalni postav Zbirke u pokretu u kojemu su postavljene još dvije izložbe – hrvatske umjetnice Vlatke Horvat Produžeci ispred Atelijera Kožarić te izložba dvoje međunarodno afirmiranih makedonskih umjetnika Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske Dijalog (Oblik odgovora) na trećem katu stalnog postava. Posjetitelje pozivamo da posjete veliku izložbu na dva kata izložbenog prostora Muzeja pod nazivom Glas umjetnika, koja donosi djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom, te izložbu Aleksandra Garbina u MSU galeriji.

************************************************************************

Dijalog (oblik odgovora) – Yane Čalovski i Hristina Ivanoska

Zbirke u pokretu, 3. kat, do 04.02.2018.

Postav izložbe Dijalog (oblik odgovora) u MSU

Yane Čalovski i Hristina Ivanoska međunarodno su afirmirani makedonski umjetnici, a njihova umjetnička praksa kompleksna je i kontekstualna. Njihova izložba ‘Dijalog (oblik odgovora)’ okuplja izbor iz recentne produkcije umjetnika i formira se u prostoru stalnog postava Zbirke u pokretu kao intervencija i dijalog umjetnika u kontekstu muzejskog postava. Radovi Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske temelje se na umjetničkim istraživanjima povijesnog konteksta i recentnih društvenih pitanja, a dijalog s muzejskim postavom razvija se kao fragmentarna “retrospektiva” koja putem lomova i naglasaka pokušava uspostaviti neke nove, nevidljive veze.

Kustosica: Branka Benčić, Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost

Organizacija: Tihomir Milovac, Muzej suvremene umjetnosti i Vanja Žanko, Nomad

************************************************************************

11. HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost

Natječaj je otvoren od 08.01. do 31.01.2018.

MSU i Hrvatski Telekom objavljuju jedanaesti natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, najveće i jedne od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Natječaj je poziv za umjetnike koji se bave multimedijskom proizvodnjom slike i zvuka, novim tehnologijama komunikacije te područjem presijecanja umjetnosti i tehnologije. Isto tako, pozivaju se i umjetnici koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu na vizualne umjetnosti i društvena zbivanja ili pak oni čija djela nastaju sintezom različitih izričaja i tehnika.

http://www.msu.hr/
https://web.facebook.com/MSUzagreb/

Komentiraj