NOVO TRŽIŠTE: Apple će od 2019 prodavati električne automobile

Informatička tvrtka Apple ne samo da namjerava proizvesti električni automobil, već planira i serijsku proizvodnju i prodaju od 2019. godine, piše Wall Street Journal.

Već mjesecima kruže glasine o tome da Apple želi ući u automobilsku industriju ali su informacije o tome bile vrlo oskudne.  Unutar tvrtke sada je odlučeno da će na projektu električnog automobila raditi oko 1800 ljudi, prenosi WSJ pozivajući se na neimenovane izvore. Isti je list u veljači objavio da Apple radi na “vozilu u klasi monovolumena” koje je dio tajnog projekta pod imenom Titan. Apple je u međuvremenu u svoje redove privukao niz visoko pozicioniranih osoba iz automobilske industrije, uključujući i jednog od nekadašnjih čelnika u Fordu, Stevea Zadeskog, koji je sada navodno na čelu projekta proizvodnje elektromobila.

Proizvodnjom električnog automobila Apple bi postao izravna konkurencija Tesli, čiji je izvršni direktor pranije potvrdio da je razgovarao s dužnosnicima Applea.

Međutim do 2019. na području proizvodnje elektromobila mogla bi vladati gužva. Tesla namjerava 29. rujna predstaviti Model X, luksuzni SUV, a prvi sedan, Model 3, bi trebao stići 2017. Nissan, Chevrolet, BMW i Ford imaju električne automobile na tržištu a drugi proizvođači, poput Audija, Mercedesa i Poršea, ubrzano rade kako bi svoje proizvode ponudili tržištu električnih automobila.

Komentiraj