Novo europsko natjecanje nosit će naziv Konferencijska liga

Koliko novca će se dijeliti u trećoj europskoj ligi (Sport Bild saznaje da će se zvati Konferencijska liga) koja započinje 2021./22. još nije službeno objavljeno.

Znamo da će klubovi Lige prvaka ove sezone dijeliti nešto više od dvije milijarde eura, a klubovi Europske lige oko 600 milijuna eura (omjer 3,5:1). Pretpostavlja se da će ta nova, Konferencijska liga, dijeliti novac u omjeru 2,5:1 u odnosu na sadašnju Europsku ligu, što bi značilo oko 240 milijuna eura.

U praksi to znači da ako klubovi Europske lige za ulazak u skupine dobiju 3,1 milijun eura, klubovi Konferencijske lige bi dobili 1,24 milijuna. Praktički to bi bile nagrade na razini Europske lige iz 2015. godine.

Problem je što Europska liga 2021./22. zatvora vrata klubovima koji nisu prvaci u svojim državama, ukoliko im se država nalazi ispod 15. mjesta na UEFA ljestvici. Zato je bilo bitno da ove godine naši klubovi naprave dobar rezultat, a izuzev Dinama te ranim ispadanjem Osijeka, a pogotovo blamažom Hajduka napravili smo katastrofalan. Nažalost ni HNS ne gleda toliko daleko da razumije koliko je bitan kalendar natjecanja i koliko se mora boriti za naše klubove. Tako da je Hrvatska ostala samo na Dinamu u ovoj ključnoj godini da se uspije izvući to 15. mjesto.

Konferencijska liga donosi prilično manje novaca od sadašnje Europske lige, ali je nešto lakši plasman u grupnu fazu natjecanja. Europska liga će pasti za 16 mjesta u grupnoj fazi (s 48 na 32), a treća liga će imati 32 mjesta. U zbroju klubova koji će nastupiti u skupinama, ukupna razlika je dakle 16 mjesta veća (64:48) u odnosu na trenutno stanje.

Međutim, ne otvara se svih 16 mjesta tek tako. Čak 15 mjesta zauzimaju klubovi koji ispadnu iz kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu (nekima druga prilika u natjecanju, a nekima čak i treća) te preostaje 17 mjesta za sve ostale.

To znači da se otvaraju samo četiri mjesta više u odnosu na sadašnju Europsku ligu (sada se 13 klubova plasira iz ovog dijela kvalifikacija). Istina, nešto su i kvalifikacije lakše jer se pet klubova iz prvih pet država na UEFA ljestvici priključuje tek u doigravanju (dosada u 2. pretkolu) kao i tri kluba koji napuste natjecanje u Europskoj ligi u 3. pretkolu.

Praktički, na primjeru Hajduka to znači da će umjesto dva teška pretkola morati proći jedno takvo. Naravno, ako uzmemo da je Gzira United slučaj koji se dogodi jednom u sto godina.

Komentiraj