Novi uspjeh Alberta Gajšaka: STEM igračka uz licencu NASA-e

Autor:

24.03.2023., Zagreb - Konferencija INVENTO Summit The Power of Giving Back u hotel Academia. Albert Gajsak (CircuitMess). Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Nakon uspješne suradnje s američkom produkcijskom kućom Warner Bros, mladi hrvatski inovator i poduzetnik Albert Gajšak na pragu je novog uspjeha. Njegova tvrtka koja proizvodi STEM igračke dogovorila je još jedan posao, ovaj put uz licencu NASE.

Od danas svatko može ostvariti san – postati astronaut i upravljati NASA-inim Perseverance Roverom.

Hiperrealistična replika

– Mi smo odlučili napraviti jednu hiperrealističnu repliku tog proizvoda koja u sebi ima motore, kamere, različite senzore, umjetnu inteligenciju procesor i ovu robotsku ruku, ali cijela poanta je da ne ide na Mars nego u dnevne boravke ljudi, rekao je Albert Gajšak, direktor tvrtke CircuitMess.

Projekt će se financirati upravo pokrenutom crowdfunding kampanjom koja je nastala suradnjom domaćeg startupa CircuitMess i američke tvrtke Geek cluba. Licencijom ga je podržala NASA čiji će se logo naći na “uradi sam” roverima.

– Moj posao je da te funkcije pretočim preko elektronike da se to izvršava. Cijeli dizajn elektroničke pločice, izbor svih komponenata, to uključuje svakakva mjerenja, simulacije, nekoliko iteracija tih prototipa dok se ne dođe do tog nekog finalnog proizvoda, rekao je Julio Božek, voditelj hardver odjela.

Do isporuke finalnog proizvoda mnogo je posla za svih 25 zaposlenika tvrtke. Imaju između 18 i 35 godina, a zbog ovakvih igračaka vole ono što rade.

– Ljudi koji to sami sastave nauče nešto malo o lemljenju i na kraju mogu to povezati s našim softverom na računalu i programirati neke nove funkcionalnosti, rekao je Filip Budiša, voditelj softver odjela.

Za djecu, ali proizvode obožavaju i odrasli

– Često to odrasli znaju kupiti samo za sebe ili pod nekom krinkom kupe to za sebe pa kažu da je za klince, al dobro, opraštamo im, smiju i oni kupiti, rekao je Albert Gajšak.

Njihove STEM igračke osim u Hrvatskoj kupuju se u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Australiji i Kanadi, a prodajom su ostvarili više od 2 milijuna eura prihoda. Uspjeh NASA-ina rovera, nadaju se, mogao bi ih lansirati još i više, piše HRT.

OZNAKE: NASA, Albert Gajšak

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.