NOVI UDAR NA DIJANU ZADRAVEC: Prijete joj progonom zato što je pružila liječničku pomoć očajnoj pacijentici

Nacional otkriva kako je i zašto Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice prošlog tjedna donijelo nevjerojatnu odluku: da liječnica koja je osorno odbila pacijenticu nije prekršila nikakvo pravilo, ali se propituje osoba koja ju je prijavila

Vodstvo zagrebačkog Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, odnosno njeno Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada, prošlog je tjedna završilo rad na slučaju koji je uznemirio javnost: nakon dulje od dva mjeseca istrage zaključilo je da liječnica koja je odbila pružiti uslugu pacijentici nije prekršila bilo kakvo pravilo ili propis te je odbilo pokrenuti disciplinski postupak protiv nje.

Dapače, isto tijelo je zaključilo da je propise zapravo prekršila druga liječnica – ona koja je istoj pacijentici pružila zdravstvenu uslugu i koja je svoju kolegicu interno prijavila zbog spomenutog incidenta i narušavanja ugleda bolnice u javnosti.

Dijana Zadravec je u jednoj televizijskoj emisiji izjavila i da je u kriminalne radnje upleten suprug liječnice Karoline Bolanče Čulo te da je taj problem prijavila Državnom odvjetništvu. FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Liječnica koja je izbjegla prijavu usprkos neugodnim detaljima njenog postupka koji su izašli u javnost jest Karolina Bolanča Čulo, a liječnica kojoj sada prijeti postupak jest bivša predstojnica Klinike za radiologiju ove bolnice Dijana Zadravec.

Obje su u javnosti poznate po već višegodišnjim obračunima u Vinogradskoj: Karolina Bolanča Čulo je svojedobno bila među predvodnicima prosvjeda protiv Dijane Zadravec zbog navodnog mobinga, a Dijana Zadravec je žestoko osporavala brojne pokušaje svoje smjene, pa čak i najave otkaza koji je trebala dobiti te tumačila da je razlog tomu činjenica da je otkrila višemilijunski kriminal u ovoj bolnici. Dapače, u jednoj televizijskoj emisiji izjavila je i da je u kriminalne radnje upleten suprug liječnice Karoline Bolanča Čulo te da je taj problem prijavila Državnom odvjetništvu.

Karolina Bolanča Čulo je Liječnica koja je izbjegla prijavu usprkos neugodnim detaljima njenog postupka koji su izašli u javnost, a istakla se u prosvjedima protiv Dijane Zadravec. FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Pacijentica koja se našla u središtu ove priče je novinarka Sanja Modrić, koja je u travnju ove godine objavila svoje iskustvo iz Vinogradske. ‘’Danas sam bila u Institutu za tumore, čija sam pacijentica niz dugih godina i gdje sam uvijek bila zadovoljna, jer sam zbog određene stvari postala zabrinuta. Ne bih o detaljima inače, ali moram jednu sitnicu da se razumije o čemu govorim. Dakle, na strani gdje sam imala karcinom, već tri mjeseca me boli rame. Htjela sam se samo posavjetovati trebam li ići na neke pretrage da budem sigurna da vrag nije otišao na kosti. No, ispostavilo se da je moj liječnik Željko Herceg dva tjedna na godišnjem odmoru. Zato sam zamolila sestru da me pusti na sekundu k doktoru koji ga mijenja jer da bih nešto pitala. Rekla je da može. Unutra sam zatekla živčanu i osornu liječnicu koja mi je preko volje ipak dopustila da kratko kažem zbog čega je gnjavim i da je zamolim za savjet. Rekla mi je da nema vremena za priču. Da radi dva posla. I, podrugljivo, zar ja mislim da je ona doktorica ‘za rame’. Pokušala sam ponovno reći kako sam, eto, pomislila da to rame možda ima veze s onim prije pa sam zato svratila jer ne znam što da radim. S visine – kao da razgovara s najbjednijim crvom – otpovrnula mi je da ona ‘ovdje’ ne može raspravljati ‘o ramenu’ i neka ‘to rame’ rješava moja doktorica opće prakse. Izašla sam kao da me netko ispljuskao. Ta liječnica zove se Karolina Bolanča Čulo, sjetila sam je se s onih prosvjeda pred Institutom u kojima se predstavljala kao samoprijegorna i požrtvovna heroina koja gine na poslu i živi za svoje pacijente. Pa evo. Moje iskustvo je ovakvo. Baš me zanima razgovara li ovako s pacijentima u privatluku gdje paralelno radi’’, napisala je Sanja Modrić.

Davor Vagić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, potpisnik je neobičnog zaključka Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu rada. FOTO: Bruno Fantulin/PIXSELL

Nakon što je prošlo mjesec dana od ovog incidenta i nakon što nitko na njega nije reagirao, Dijana Zadravec uputila je službenu prijavu protiv kolegice Karoline Bolanče Čulo, tražeći da se protiv nje pokrene disciplinski postupak jer je svojim činom naštetila ugledu ove bolnice. U tom trenutku na scenu stupa Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a Sestre milosrdnice, koje je prošlog tjedna zaključilo svoj rad.

‘’Iz prikupljene dokumentacije Povjerenstvo je zauzelo stav da je dr. Karolina Bolanča Čulo postupila stručno, ispravno i profesionalno, kao i da je s pravom, tijekom razgovora, uputila pacijenticu sukladno protokolu u postupak naručivanja na preglede i izdavanje uputnica. Slijedom navedenog, budući da u postupanju predmetne liječnice nisu utvrđeni elementi kršenja radnih obaveza niti elementi kršenja pozitivnih propisa, izvješćujemo kako disciplinski postupak pred Hrvatskom liječničkom komorom protiv imenovane liječnice nećemo pokretati’’, stoji u nalazu Povjerenstva koji je potpisao ravnatelj Vinogradske Davor Vagić.

Novinarka Sanja Modrić opisala je svoje traumatično i neugodno iskustvo s liječnicom Karolinom Bolančom Čulom, nakon kojeg je reagirala Dijana Zadravec. FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Međutim, u istom dokumentu najavljuju se mjere koje će se poduzeti protiv osoba koje su ovom prilikom pružile liječničku uslugu novinarki Sanji Modrić, a po neslužbenim informacijama to je upravo Dijana Zadravec.

‘’Tijekom postupka prikupljanja očitovanja i podataka iz bolničkih sustava Povjerenstvo je prikupilo podatke o nezakonitom postupanju djelatnika koji pružali zdravstvene usluge predmetnoj pacijentici’’, stoji u ovom dokumentu uz napomenu da je stoga ‘’postupak i dalje u tijeku’’.

‘Izašla sam kao da me netko ispljuskao nakon susreta s liječnicom Karolinom Bolanča Čulom, a predstavlja se kao požrtvovna heroina koja živi za svoje pacijente’, napisala je Sanja Modrić

Više je izvora potvrdilo Nacionalu da je pružena liječnička usluga bila opravdana. Međutim, u detalje slučaja i elaboraciju opravdanosti pružanja usluge ovoj pacijentici Nacional neće ulaziti, uvažavajući njeno pravo na zaštitu privatnosti i osobnih podataka, ali i želju da ne istupa u javnosti na ovu temu.

I Dijana Zadravec, koja je u prethodnim mjesecima otvoreno istupala zbog hajke kojoj je izložena te smjenama i prijetnjama otkazom, ovom prilikom je – usprkos neuvijenoj prijetnji vodstva KBC-a Sestre milosrdnice da će protiv nje pokrenuti novi postupak, i to upravo zbog slučaja koji je sama prijavila i u kojemu je opravdano odlučila pomoći pacijentici – odlučila ostati potpuno nedostupna medijima.

Vili Beroš, ministar zdravstva RH, nije reagirao na očito proganjanje Dijane Zadravec koja je ukazala na nepravilnosti u sustavu zdravstva. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Komentiraj

nacional banner
nacional banner