Novi sukobi prosvjednika i iranske policije u Zahedanu. Broj mrtvih raste

Intenzivni sukobi odvijaju se u iranskom gradu Zahedanu, dok antivladini nemiri zahvaćaju zemlju.

Snimke na društvenim mrežama pokazuju kako snage sigurnosti pucaju u gomilu, četiri tjedna nakon što su deseci ubijeni u prosvjedima zbog optužbi da je tinejdžericu silovao stariji policajac.

Iran je također potresen širim prosvjedima izazvanim smrću mlade Kurdkinje u policijskom pritvoru.

Nemiri su najozbiljniji izazov za Islamsku Republiku.

U petak su gomile u Zahedanu, glavnom gradu pokrajine Sistan Baluchistan, izašle na ulice unatoč objavi da su dva visoka policijska dužnosnika otpuštena zbog smrtonosne akcije 30. rujna.

Video poslan perzijskoj službi BBC-ja prikazuje podove zgrada oprane krvlju, dok prosvjednici uzvikuju “Smrt Khameneiju” – što se odnosi na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khameneija.

Jedan video prikazuje jednu od posljednjih žrtava, očito dijete.

“Pucali su na 12-godišnjaka”, viče jedan muškarac dok drugi miluje obraz ubijenog dječaka.

Nije jasno koliko je ljudi umrlo 30. rujna – neka izvješća organizacija za ljudska prava govore o više od 90 ljudi.

Rijetko je da iranske vlasti otpuštaju visoke dužnosnike uključene u suzbijanje prosvjeda protiv najvišeg vodstva zemlje, ali čini se da čak ni ta mjera nije uspjela zaustaviti nemire.

Pokrajina Sistan Baluchistan, koja graniči s Pakistanom i Afganistanom, ima značajan broj sunitskih muslimana. Iran je većinski šiitska zemlja.

Vlasti su rekle da su snage sigurnosti napali naoružani balučki separatisti, što je imam najveće gradske džamije zanijekao.

Prosvjedi u Zahedanu dolaze u trenutku kada je Iran zahvaćen reakcijom na smrt Mahse Amini 16. rujna.

Iranska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj kaže da su sigurnosne snage dosad ubile najmanje 234 prosvjednika, uključujući 29 djece, u gušenju akcije diljem Irana. Iranski čelnici su nemire opisali kao “nerede” koje su potaknuli stranci.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]