Programom “Četvrtak u Trešnji” zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja inaugurirat će u četvrtak 17. studenoga svoj novi projekt otvaranja večernje scene toga teatra za mlade autore, a prva predstava u programu bit će praizvedba dramskog teksta “Kod Peregrinovih” Valentine Galijatović u režiji Paola Tišljarića.

Kako se ističe u najavi, predstava je nastala u suradnji kazališta Trešnje i Umjetničke organizacije THEARTE, po tekstu za koji je Galijatović 2013. dobila II. Nagradu za dramsko djelo Marin Držić.

U njoj se bavi analizom hijerarhije i erotizma u suvremenoj obitelji kroz obitelj Peregrinovih, koje upoznajemo na dan kada Evi Peregrin poštom na kućnu adresu stižu autorski primjerci njene prve zbirke poezije “Dok piramide propadaju”.

“Tek pristigla zbirka pjesama za bračni par koji živi dosadnu svakodnevicu olinjalog para, otvori bujicu pitanja na koje je teško dati odgovor. Peregrina je pjesme posvetila muškarcu, ali taj muškarac nije njen suprug. U duhovitom raspletu, priča dobiva sumorni epilog o banalnosti ljudske naravi”, stoji u najavi.

Peregrina i Peregrinu utjelovljuju Luka Dragić i Ivana Boban, a u ostalim su ulogama Jure Radnić (Perry), Marija Šegvić (Leda), Silvio Mumelaš (Marin) i Iva Mihelić (Služavka), dok je pijanist Ozren Glaser, koji se ujedno pobrinuo za glazbu u predstavi.

Tišljarić osim režije potpisuje i oblikovanje rasvjete, dramaturg je Luka Mavretić, scenografiju i oblikovanje vizualnih materijala napravila je Vanja Magić, kostime je osmislila Tea Bašić, a video projekcije Davorin Erceg.

Program “Četvrtak u Trešnji” namijenjen je afirmaciji mladih autora i održavat će se jednom mjesečno, kad će to kazalište u večernjim satima svoju pozornicu otvoriti za nastupe mladih kazališnih umjetnika – glumaca i redatelja – na početku karijere, počevši od onih koji su još na Akademiji ili su je netom završili, kojima će tako ponuditi profesionalno kazališno okruženje za predstavljanje svoga rada javnosti i kritici.

Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture RH.

Komentiraj