EPA/KOREA SUMMIT PRESS POOL / MICHAEL REYNOLDS

NOVI OBRAT Ipak se sastaju Trump i Kim?

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un ponovno je potvrdio svoju predanost “potpunoj” denuklearizaciji korejskog poluotoka i planiranom sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumom, priopćio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Moon i Kim su se dogovorili na drugom sastanku u subotu kako je moguća summit Sjeverna Koreja – SAD.

Summit je trenutno planiran za 12. lipnja u Singapuru i mora se održati uspješno, rekao je Moon na konferenciji za novinare u Seulu.

Moon, koji se vratio u Seoul u četvrtak ujutro nakon sastanka s Trumpom u Washingtonu oko održavanja summita SAD-Sjeverna Koreja, izjavio je kako je prenio Trumpovu “čvrstu volju” za okončanje neprijateljskih odnosa sa Sjevernom Korejom te je za nastavak bilateralne i gospodarske suradnje.

Oglasio se potom američki predsjednik Donald Trump, koji je izjavio da još računa na summit 12. lipnja. Dodao je da azgovori napreduju vrlo dobro. ““Radimo vrlo dobro u smislu summita sa Sjevernom Korejom”, rekao je Trump u Bijeloj kući. “To se kreće vrlo lijepo, tako da računamo 12. lipnja u Singapuru, što se nije promijenilo, pa ćemo vidjeti što se događa”, rekao je.

Podsjetimo, Trump je u četvrtak pismeno otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, što je trebao biti uopće prvi sastanak nekog američkog predsjednika na dužnosti i sjevernokorejskog čelnika da bi u petak rekao kako bi se summit ipak mogao održati.

Trump je takvo stajalište ponovio i u subotu kad je komentirao napise New York Timesa.

“Neuspjeli @nytimes citira ‘istaknutog dužnosnika Bijele kuće’ koji ne postoji, tvrdeći da ‘čak i kad bi se susret ponovno dogovorio, da bi njegovo održavanje 12. lipnja bilo nemoguće zbog nedovoljno vremena i količine potrebnog planiranja. PONOVNO U KRIVU! Koristite prave ljude, a ne lažne izvore”, napisao je Trump.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je u subotu ujutro da će “pripremni tim za Singapur otputovati da pripremi summit”, kako je i planirano.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional