FaH

Novi napadi nožem: Prije početka službenog posjeta Joea Bidena Izraelu, jedna osoba ubijena

Najmanje je jedna osoba ubijena, a devet je nožem ozlijedio palestinski napadač u luci Jaffa u Tel Avivu u utorak, četvrt sata prije nego što je nekoliko kilometara dalje američki potpredsjednik Joe Biden počeo sastanak s bivšim izraelskim predsjednikom.
Napad je izveden blizu plaže koju posjećuje mnogo turista, objavila je policija i rekla da je napadača ubila.
“Terorist, ilegalni stanovnik koji je došao negdje s palestinskih teritorija, ušao je u Jaffu i nasumice izbo ljude nožem”,  rekao je gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai za Vojni radio.
Palestinac, čije ime nije objavljeno, napade je izveo četvrt sata prije nego što je Joe Biden službeno počeo dvodnevni posjet sastankom s bivšim izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom.
Ranije u utorak trojica palestinskih napadača ubijena su kada su izvela izdvojene napade na Izraelce. Napadi nožem od 1. listopada odnijeli su život 183 Palestinaca, 28 Izraelaca, jednog Amerikanca, jednog Eritrejca i Sudanca. Većina ubijenih Palestinaca su počinitelji napada nožem.
Američki potpredsjednik počeo je u utorak posjet Izraelu u vrlo osjetljivom trenutku između izraelske vlade i Bijele kuće nezadovoljne što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao planirani sastanak s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu.
Bijela kuća je u ponedjeljak objavila da je Netanyahu otklonio ponudu za razgovor s Obamom planiran 18. ožujka i iznenađena je što je o tome doznala iz medija.
“Izvješća da nismo mogli uskladiti premijerov raspored su netočna”, priopćila je Bijela kuća.
Netanyahu je kanio u SAD-u nazočiti konferenciji proizraelskog lobija Američko izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) 20. ožujka, ali navodno nije bilo moguće dogovoriti susret s predsjednikom Barackom Obamom jer on istog dana putuje u posjet Kubi. Pokušaji da se sastanak dogovori ranije 18. ožujka nisu uspjeli pa je Netanyahu odlučio da uopće neće putovati u SAD, javili su izraelski mediji.
Odnosi Obame i Netanyahua su bili napeti zbog Netanyahuova protivljenja nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom. Izrael nastoji da mu SAD poveća pomoć sa sadašnjih 3 milijarde dolara godišnje zbog navodne prijetnje koju zemlji predstavlja Iran.
Izraelski dnevnici Haaretz i Yedioth Ahronoth pišu da je odgoda posjeta vezana uz američkuj vojnu pomoć Izraelu. Obama je želio Netanyahua uvjeriti da potpiše sporazum, no izraelski premijer želi to učiniti s novim stanarom Bijele kuće, piše Yedioth.

Komentiraj