FaH

Novi list dobiva novog vlasnika: Investicijski fond J&T

Riječki Novi list uskoro će dobiti novog vlasnika – češko-slovački financijski fond J&T će, kako saznaje Hina, u idućih nekoliko dana potpisati ugovor o preuzimanju najstarijeg hrvatskog dnevnog lista nakon odluke Zagrebačke banke (Zabe), najvećeg vjerovnika te izdavačke kuće u predstečajnoj nagodbi.

Prema izvorima iz Novog lista, ključnu odluku o odabiru J&T kao novog vlasnika donio je najveći vjerovnik Zaba nakon što je češko-slovački investicijski fond nadjačao ponudu Telegram media grupe u vlasništvu obitelji Ninoslava Pavića, donedavno većinskog vlasnika Europapress Holdinga.

Po pisanju portala Fairpress.hr, glavni urednik Novog lista Nenad Hlača u utorak je obavijestio novinare o tome, a vijest o prodaji riječke novinske kuće potvrdio je i predsjednik uprave Telegram media grupe Saša Milinović. Prema njegovim riječima, u srijedu prijepodne zaprimio je od vlasnika Novog lista obavijest da ponuda Telegram media grupe nije prihvaćena.

“S obzirom da je osim Telegram grupe u pregovorima sudjelovao još samo investicijski fond J&T, pretpostavljam da su odlučili Novi list prodati njima. Telegram grupa je već godinu dana u procesu pregovora oko prodaje Novog lista, a investicijski fond uključio se tek nedavno, prije otprilike dva mjeseca. Fond je ušao u pregovore preko jedne od svojih medijskih kompanija, odnosno tvrtke kćeri pod nazivom JOJ'” rekao je Milinović za Fairpress.hr.

Glavni urednik Novog lista Nenad Hlača bio je bez komentara tvrdeći da sve dodatne informacije može dati samo Uprava, a i predstavnik Sindikata novinara Marinko Glavan rekao je kako ima informaciju da je Novi list prodan, ali  još nije dobio službenu informaciju od Uprave.

S druge strane, predsjednik Uprave Neven Klarin još je u srijedu prijepodne izjavio da je prodaja Novog lista stvar vlasničkog udjela, te da ne može ništa potvrditi. “Mi dajemo izjave samo za vlastiti medij”, rekao je Klarin za Fairpress.hr. 

Prema pisanju T-portala, još nije poznato hoće li J&T direktno investirati u Novi list ili će potpisnik ugovora i nositelj tog posla biti njihova medijska grupacija JOJ Media House.

Prema medijskim napisima, financijska grupa J&T upravlja imovinom vrijednom 9,4 milijarde eura, a njezina JOJ Media House osnovana je 2010. i u svom portfelju ima nekoliko slovačkih televizijskih privatnih kanala i marketinških tvrtki u Slovačkoj, Češkoj i Austriji.

Pronalazak strateškog partnera bio je jedan od glavnih zadataka Uprave Novog lista prema predstečajnoj nagodbi sklopljenoj krajem prošle godine. Ukupna dugovanja Novog lista prema vjerovnicima iznosila su više od 40 milijuna kuna, a gotovo polovicu od ukupnog duga potražuje Zagrebačka banka.

Komentiraj