NOVI IZAZOV ZA PLENKOVIĆA Akademski sindikat traži smjenu Fuchsa zbog niza afera i ‘urušavanja sustava visokog školstva’

Autor:

Radovan Fuchs

Luka Stanzl/PIXSELL

Akademski sindikat prosvjeduje protiv ponovnog imenovanja Radovana Fuchsa za ministra znanosti, obrazovanja i mladih i traži da se preispita odluka o njegovom imenovanju, priopćili su u petak iz tog sindikata.

Naime, Akademski je sindikat, podsjećaju u priopćenju, još u priopćenju u ožujku upozorio da novi zakoni i podzakonski akti urušavaju sustav visokog obrazovanja i znanosti.

‘Nekompetentnim imenovanjima ugrožen razvoj više javnih institucija’

Razlog tome je, ističu, taj što Fuchs “nikada nije bio zaposlen ni u jednom sustavu obrazovanja, a njegov državni tajnik za visoko obrazovanje i znanost (Ivo Šušak) nije ni sveučilišni nastavnik ni znanstvenik”.

Isto tako, u Akademskom sindikatu su upozorili da je dosadašnjim imenovanjima pojedinih nekompetentnih osoba u upravljačkim i nadzornim tijelima u sustavu visokog školstva i znanosti ugrožen razvoj nekoliko javnih institucija.

‘Proveli reformu koja je već jednom doživjela debakl’

Stoga Akademski sindikat traži da se preispita odluka o ponovnom imenovanju Fuchsa za ministra. Kada je riječ o državnom tajniku, traže da se iznesene činjenice i osnovane sumnje uzmu u obzir prilikom imenovanja državnog tajnika za znanost i visoko obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih.

“Pitanje koje nije bio postavljeno u priopćenju, ali je bilo prisutno u javnosti, glasilo je kako je bilo moguće da ministar i njegov državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje 2022. godine dobiju novu priliku da provedu u osnovi istu onu zakonsku reformu sustava znanosti i visokog obrazovanja koja je 2011. godine doživjela debakl, jer je bila plebiscitarno odbijena od akademske zajednice, političkih struktura i najšire javnosti. U međuvremenu se ispostavilo da su ministar Radovan Fuchs i državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje Ivo Šušak sustav znanosti i visokog obrazovanja, koji su uspješno doveli do urušavanja, itekako znali iskoristili za osobne probitke“, poručuju iz Akademskog sindikata, a o čemu je Nacional pisao u više navrata.

‘Etički problematičan potez s mogućim sukobom interesa’

“Ministar Radovan Fuchs izabran je u naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom izboru na Sveučilištu u Rijeci 20. srpnja 2021., dakle za vrijeme obnašanja dužnosti ministra znanosti i obrazovanja na koju je imenovan 24. srpnja 2020. Postupak izbora pokrenut je 29. travnja 2021. Ovaj izborni postupak, koji je pokrenut i u rekordnom roku dovršen u vrijeme obnašanja dužnosti ministra, problematičan je u etičkom i političkom aspektu mogućeg sukoba interesa“, ističe se u priopćenju Akademskog sindikata.

No, dodaju, glavni je problem u tome što je Fuchs “u naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom izboru izabran bez ispunjavanja zakonskih uvjeta za to zvanje“. Naime, izbor je obavljen u resoru nad kojim Fuchs kao ministar ima obvezu nadziranja zakonitosti postupanja.

‘Osigurao si je odstupnicu na Sveučilištu obrane i sigurnosti’

Kada je riječ o državnom tajniku, u sindikatu upozoravaju da je Šušak nakon dolaska na funkciju u Upravu za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja upisao  doktorski studij na Pravnom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku „koje ima bogatu tradiciju akademskog servisiranja državnih dužnosnika, dakle na instituciji nad kojom ima pravo nadzora i koja je ovisna o njegovim uslugama“.

“Postoje jasne naznake da je na drugoj instituciji, na Sveučilištu obrane i sigurnosti ‘Dr. Franjo Tuđman’, nad kojom također ima pravo nadzora i koja je ovisna o njegovim uslugama, na kraju aktualnog mandata državnog tajnika osigurao odstupnicu na atraktivno radno mjesto glavnog tajnika Sveučilišta. Natječaj za to radno mjesto raspisan je u Narodnim novinama 16. travnja 2024. godine“, ističu u Akademskom sindikatu.

Pozivaju se na otkrića Nacionala

“Iz reakcije mandatara za sastav nove vlade u saborskoj raspravi 18. svibnja 2024. proizlazi da u momentu predlaganja novih ministara mandatar nije bio upoznat s činjenicama i okolnostima ovog slučaja, koje su inače u javnosti poznate već duže vremena”, zaključuju u Akademskom sindikatu.

SPORNO NAPREDOVANJE Član Domovinskog pokreta natjerao USKOK da pokrene istragu protiv HDZ-ova Fuchsa

Podsjećaju i da je Nacional o tome je opširno pisao u više navrata (8. kolovoza 2023., 5. rujna 2023., 19. rujna 2023., 17.  listopada 2023. i 2. travnja 2024.) te da je u broju od 7. svibnja ove godine objavio vijest da je USKOK, po prigovoru podnositelja prijave zbog nezakonitog izbora u znanstveno-nastavna zvanja ministra Fuchsa, pokrenuo izvide u tom predmetu. U članku su objavljeni i širi izvodi iz Odluke USKOK-a od 19. travnja 2024., podsjećaju u Akademskom sindikatu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.