Novi ekološki incident u Vranjicu; zagađenja postala svakodnevica

More u Vranjicu kod Splita u subotu je pokrila gusta bijela pjena koja je tamo završila nakon što se u silosu u Sjevernoj luci aktivirao protupožarni sustav, doznaje se od župana Blaženka Bobana.

Kako je župan Boban izjavio za Hinu, do toga je došlo nakon što se u silosu u Sjevernoj luci iznenada aktivirao protupožarni sustav zbog čega su sada na terenu inspektori Lučke uprave i Lučke kapetanije te inspektori Zaštite okoliša.

04.12.2020., Vranjic – Pjena za gasenje pozara prekrila je more i obalu Vranjica.
Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

“Za sada se utvrđuje sastav pjene, no ne bi trebao biti ekološki opasan s obzirom da se radi o protupožarnom sustavu koji je predviđen za gašenje požara na moru. No, ipak treba pričekati i vidjeti što će analize pokazati”, kratko je rekao župan Boban.

I prije dva tjedna more u Vranjicu je bilo zagađeno, a prije tri mjeseca je bilo prekriveno velikom naftnom mrljom. Zagađenje mora nažalost Vranjičanima su postala svakodnevica zbog kojih se boje da bi se to moglo odraziti na njihovo zdravlje.

04.12.2020., Vranjic – Pjena za gasenje pozara prekrila je more i obalu Vranjica.
Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Upravo zato građanska inicijativa ‘Mjesto koje hoće živjeti’ održala je prije dvadesetak dana prosvjed u kojem su se minutu prije podneva svojim brodicama okupili ispred Sjeverne luke. Istodobno su Vranjičani izašli s transparentima na obalu odakle su poručili da im je dosta zagađenja tražeći od odgovornih da nešto poduzmu jer tim učestalim ekocidima nisu samo ugroženi oni već i žitelji Kaštelanskog zaljeva.

Inicijativa Mjesto koje hoće živjeti objavila je na Facebooku snimke pjene upozorivši na novo onečišćenje.

– Izgledalo je apsolutno kao da je sve u nekom snijegu, ali to je, nažalost, kemijsko onečišćenje, rekla je danas za HRT-ov portal Branimira Mikelić Vitasović iz inicijative koja okuplja mještane konsternirane kontinuiranim onečišćenjem u Vranjicu i okolici.

Tijekom poslijepodneva, navodi, jugo je pjenu već poprilično otpuhalo.

To je, ističe Mikelić Vitasović, samo jedan u nizu ekoloških problema u ovom mjestu, gdje je inače 2017. godine došlo do eksplozije u jednom silosu, pri čemu je ozlijeđeno više ljudi, uključujući dvoje koji su bili u životnoj opasnosti.

04.12.2020., Vranjic – Pjena za gasenje pozara prekrila je more i obalu Vranjica.
Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Mikelić Vitasović navodi ranija onečišćenja naftom, kao i problem pražnjenja septičkih jama i pjeskarenja plastičnih brodova zbog čega čestice zagađuju okoliš.

“Kad puše jugo, nama je sve puno tog pijeska. I nikom ništa, to se tako pjeskari jer se, kao, ne mogu osigurati uvjeti”, kaže Mikelić Vitasović. “Postoji nekoliko tih zagađivača i svatko kaže da nije kriv kad dođe do onečišćenja”, dodaje.

Podsjeća i na otvoreni deponij azbestnog otpada već godinama zatvorene tvornice Salonit. Ljudi i dalje umiru od azbesta. Ne znam osobu koja je to uspjela preživjeti”, dodaje. Navodi primjer čovjeka koji je u Vranjicu živio kao dijete, a potom u Francuskoj 40 godina, da bi preminuo od mezotelioma, bolesti povezane s azbestom. “Period inkubacije užasno je dug”, kaže Mikelić Vitasović.

04.12.2020., Vranjic – Pjena za gasenje pozara prekrila je more i obalu Vranjica.
Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Navodi i kako se šest metara od plaže koja je uvrštena u turističku ponudu Solina nalazi otvoreni deponij, čija se sanacija već godinama planira.

Zbog svega su mještani prije dvadesetak dana održali i prosvjed na koji se, kako kaže Mikelić Vitasović, odazvao veliki broj ljudi. Mještani su brodicama blokirali ulaz u Sjevernu luku. “Bio je to prosvjed upozorenja, ali mislim da ćemo morati ustrajati u tome”, poručuje Mikelić Vitasović.

 

Komentiraj