Novi dokaz da je Barbarić lagao na sudu – opovrgava ga e-mail šefice revizije

Autor:

Grgo Jelavic, Josip Regovic/PIXSELL, Nacional

Kao dodatni dokaz da je upravo bivši predsjednik Uprave Frane Barbarić manipulirao istragom uzroka teške nesreće u HE Dubrovnik u siječnju 2019. godine uslijed koje su živote izgubila trojica djelatnika HEP-a, Nacionalovi izvori bliski vrhu HEP-a dostavili su internu e-mail prepisku bivšeg člana Uprave Nikole Rukavine, jednog od optuženih u postupku, i šefice HEP-ove revizije Višnje Komnenić.

Prepiska se odvijala nakon tragedije u HE Dubrovnik, a Nikola Rukavina je kao član Uprave zadužen za HEP Proizvodnju od Višnje Komnenić tada tražio da mu dostavi izvješće o reviziji. On u tom trenutku nije bio osumnjičen niti se njegovo ime spominjalo kao jedno od odgovornih za tragediju. Međutim, Višnja Komnenić odbila je Rukavini dostaviti izvješće o reviziji, a to je u e-mailu, koji je u posjedu Nacionala, opravdala ovim riječima:

“S obzirom da je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., zatražio provođenje postupka izvanredne interne revizije u pogledu utvrđenja činjeničnog stanja svih događaja koji su doveli do tragične pogibije trojice radnika HEP-Proizvodnje d.o.o. u HE Dubrovnik, izvješće o provedenom postupku je dostavljeno izravno predsjedniku Uprave. Uvažavajući činjenicu da se kazneni postupak vodi upravo protiv Vas, kao jednog od okrivljenika, neovisno što obnašate funkciju člana Uprave HEP d.d., u ovom trenutku Vam isto nije dostavljeno, s obzirom da je Izvješće možebitni budući dokaz u kaznenom postupku, u kom slučaju će isto postati dostupno svim sudionicima postupka.”

Taj je e-mail Višnja Komnenić Rukavini dostavila 29. siječnja 2020.

“No, problem je u tome”, tvrdi Nacionalov izvor blizak Upravi HEP-a, “što je izvanredna interna revizija provedena još 7. svibnja 2019. i ona je to izvješće po Pravilniku o internoj reviziji HEP-a bila dužna Rukavini kao članu Uprave HEP-a odmah dostaviti. Istraga je krenula 10. lipnja i u tom trenutku nitko u okviru istrage nije spominjao Nikolu Rukavinu. Otkuda je Višnja Komnenić mogla znati da je protiv njega pokrenut bilo kakav kazneni postupak? Naravno, to je mogla samo zato što je Barbarić usmjeravao istragu tako da sve ide prema Rukavini i Starmanu, kako bi zaštitio sebe i neke druge ljude, a Višnja Komnenić je samo slijepo izvršavala njegove naredbe. Tako se Barbarić i kod smjene Starmana pozivao upravo na internu reviziju, iako se Starman ni jednom riječju ne spominje u toj reviziji. “

Šefica HEP-ove revizije Višnja Komnenić napisala je u e-mailu od 29. siječnja 2020. članu Uprave Nikoli Rrukavini da je izvješće revizije ‘dostavljeno izravno predsjedniku Uprave’. FOTO: Nacional

E-mail koji je Višnja Komnenić poslala Rukavini kako bi mu obrazložila zašto mu ne može poslati nalaz izvanredne interne revizije, već je taj nalaz poslala isključivo predsjedniku Uprave HEP-a Frani Barbariću, ujedno je još jedan u nizu dokaza da je Barbarić lagao kad je u svom svjedočenju na Županijskom sudu u Dubrovniku tvrdio da ništa nije znao o rezultatima internih revizija u HEP-u, pa ni o reviziji koja je izvršena nakon požara u postrojenju te hidroelektrane.

Nacionalu su još početkom veljače predočeni i drugi dokumenti koji su potvrđivali da je Barbarić itekako bio upućen u sve revizije koje su provođene u HEP-u, da je za veliku većinu njih upravo on dao nalog da se provedu te da nije istina da zbog navodne brojnosti takvih revizija, kako je tvrdio na sudu, on nije bio upućen u njihov sadržaj. Prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, u HEP-ovu Sektoru za internu reviziju djeluju tri tima za internu reviziju koji se proteklih godina sustavno osipaju i gube članove, a glavni krivac za to je, kako nam je potvrđeno, aktualna direktorica Sektora Višnja Komnenić. Upravo je Barbarić u listopadu 2018. smijenio dotadašnju direktoricu Sektora za internu reviziju u HEP-u Mirjanu Vučić i na njezino mjesto je postavio Višnju Komnenić. Nacionalovi izvori potvrdili su da Višnja Komnenić od samog dolaska na tu poziciju provodi strahovladu unutar Sektora, neprimjereno se ponaša prema podređenim joj zaposlenicima maltretirajući ih i ponižavajući, zbog čega mnogi od njih bježe te Sektoru kronično nedostaje revizora. Prijetnje otkazima, omalovažavanja i sustavni mobing svakodnevica su u tom dijelu HEP-a, a Nacionalovi izvori tvrde i da je Višnja Komnenić o svemu što se unutar Sektora događa redovno obavještavala Franu Barbarića sve do njegove nedavne smjene.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.