NOVE POPLAVE U HRVATSKOJ? Temperature rastu, snijeg se topi, a kiša neprestano pada

Davor Javorovic/PIXSELL

Snijeg će se sljedećih dana ubrzano topiti zbog južine i kiše koja neprestano pada. Sve su to glavni preduvjeti za rast rijeka. Centri za obranu od poplava su spremni.

“Očekujemo prije svega porast vodostaja na Kupskom području, znači Kupa, Koraqna, Glina, Mrežnica, tu di imamo najviše snijega. Ali očekujemo porast i na potezu Zagreb-Sisak gdje ćemo do četvrtka imati maksimalne vrijednosti, trenutno su one u razini pripremnih mera za obrane od poplava”, rekao je Zoran Čavlović, voditelj Centra obrane od poplava, HR Vode, navodi RTL.

“Porast temperatura će biti sve veći. Krajem vikenda i sljedeći tjedan temperature oko 10 stupnjeva. kiša također nastavlja padati, ponajviše sa subote na nedjelje i s nedjelje na ponedjeljak”, rekla je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Zbog zatopljenja se povećava vjerojatnost rasta vodostaja. Osim Hrvatskih voda u pripravnosti su i službe Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

“Sva mjesta su u istom sustavu opasdnosti, ali se nadamo da se mjere koje se poduzimaju kao preventine mjere i one sada biti zadovoljavajuće kako bi vremenske nepogode prošle bez posljedica za građane i domove”, naglasio je zamjenik ravnatelja DUZS-a Petar Vitas.

Snijeg koji je prekrio okolne planine, donijet će još više vode. Tako će se iz Slovenije slijevati u rijeku Krku, a potom u Savu. U Gorskom kotaru na udaru su Gornja i Donja Dobra  te Kupa koje se opet kod Siska ulijevaju u Savu.

“U Zagrebu očekujemo vodostaj oko 200 centimetara što je zanimljivo jer je bio na – 280 što znači da ćemo imati 5 metara porasta”, dodao je Čavlović.

Komentiraj