Nova ukrajinska doktrina određuje Rusiju kao glavnog neprijatelja

Autor:

Ukrajina, koja vodi rat s proruskim separatistima, odobrila je u srijedu plan nove vojne doktrine koja određuje Rusiju kao njezinog glavnog protivnika i drži da je moguća strana vojna intervencija.

Plan je odobren na sastanku Vijeća nacionalne sigurnosti i obrne i treba ga još potvrditi predsjednik Petro Porošenko.

“Nažalost sve sadašnje prijetnje su povezane s Rusijom i dugoročne su”, rekao je ukrajinski predsjednik Porošenko na početku sastanka vijeća, naveo je njegov ured te dodao da je “svjesno ili nesvjesno odbacivanje neovisnosti Ukrajine usađeno u mentalitet ruskih političkih elita”.

On je podsjetio da je prethodna doktrina naslijeđena iz sovjetskog doba kretala od načela da prijetnja intervencijom stiže sa Zapada.

“Ta pogrešna doktrina nikada nije revidirana tijekom 24 godine neovisnosti Ukrajine”, dodao je Porošenko.

 

  • Nova doktrina Rusiju “određuje kao glavnog vojnog protivnika Ukrajine i određuje uvjete oslobađanja privremeno okupiranih teritorija”, što je termin koji koristi Kijev za Krim kojeg je Rusija pripojila u ožujku 2014., i područja pod kontrolom pobunjenika na proruskom separatističkom istoku, navodi se u priopćenju bez dodatnih pojedinosti.

 

Doktrina kreće od načela visoke vjerojatnosti pribjegavanja vojnoj sili protiv Ukrajine i predviđa pokretanje politike integracije u NATO, prema istom izvoru.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da naoružava proruske separatiste i da je rasporedila redovne postrojbe u zoni sukoba.

Moskva, unatoč svim dokazima, niječe bilo kakvu upletenost u sukob u kojem je od travnja 2014. poginulo više od 6800 osoba.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)