Nova taktika: Ljevica će ustavne promjene o pobačaju tražiti i u Saboru

Ljevica će ustavne promjene o pobačaju tražiti i u Saboru. Prije pokretanja referendumske inicijative opozicijski političari od centra nalijevo pokušat će s drugom taktikom, no da bi prijedlog prošao, potrebna je dvotrećinska većina, piše u četvrtak Večernji list.

Prava žena na izbor do neki dan su svim opozicijskim političarima od centra nalijevo bila “puna usta”. Međutim, čim je splasnuo interes za slučaj Mirele Čavajde, kojoj je, unatoč tome što je utvrđeno da joj plod ima teške malformacije, uskraćen prekid trudnoće, teško se oteti dojmu kako je problem nedostupnosti pobačaja i priziva savjesti, koji u nekim bolnicama imaju doslovce svi ginekolozi, nekako ponovno pao u drugi plan.

U strankama “progresivne opozicije”, kako sami sebe zovu, kažu pak kako nije točno da je to tema koja ih danas manje zanima i poručuju da će napraviti sve da u Ustav doista uđe pravo žene na izbor. Pa, ako treba, i organizirati referendum koji bi, kako stvari stoje, na kraju mogao postati i neizbježna opcija.

Naime, prije nego što se krene s referendumskom inicijativom pokušat će se prvo u Saboru doći do ustavnih promjena kojima bi se i pravo žene na izbor ugradilo u Ustav.

Međutim, kako je za tako nešto potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika, u SDP-u, ali i u drugim strankama ljevice s kojima smo razgovarali kažu kako sumnjaju da će se u parlamentu u konačnici doista oko toga uspjeti postići dogovor. Pa čak i unatoč činjenici da su nedavno i vladajući počeli aktivno najavljivati promjenu Ustava i zbog pitanja vezanih za organiziranje referenduma.

Naime, kako je kazao predsjednik Reformista Radimir Čačić za Novi list, u Ustav treba unijeti prag za referendum, kao i da Ustavni sud ocjenjuje ustavnost predloženog pitanja odmah, a ne tek nakon što netko prikupi dovoljno potpisa.

To znači da uskoro slijede i razgovori s oporbom, bez koje je promjena Ustava nemoguća misija, ali i da bi oporba upravo te razgovore o promjeni Ustava vezano za referendume mogla pokušati iskoristiti za svoj cilj – stavljanje prava na pobačaj u sam Ustav.

“Hajdemo prvo vidjeti što će ponuditi HDZ”, poručuju iz vrha SDP-a, ali i dodaju kako im je itekako jasno da takav scenarij lako može propasti i da bi referendum zbog toga na kraju mogao doista biti jedina opcija.

Zbog toga su, kaže naš izvor iz vodstva SDP-a, u toj stranci u suradnji s drugim strankama ljevice već krenuli i s određenim pripremama za referendumsku inicijativu, piše novinarka Večernjeg lista Petra Meretić Žonja.

Komentiraj