Nova sezona Vinyl Factory u Tvornici kulture

U četiri godine postojanja, klub Vinyl pokazao se kao pravi inkubator za zagrebačku glazbenu scenu, a i šire, te kao nezaobilazna niša kulture u samom centru grada. Vinyl Factory je zajednički projekt Vinyla i Tvornica Kulture s ciljem promocije autorskih bandova koji su svojim nastupima u Vinylu nadišli kapacitet kluba. Program Vinyl Factory održava se u Velikom pogonu, od travnja do prosinca 2019. godine, u sklopu brojnih kulturnih događanja koja će obilježiti 20 godina Tvornice Kulture. 12. listopada, u sklopu spomenutog programa nastupaju grupe Mangroove, Kozmodrum i Truth ≠ Tribe.

Mangroove su Željka Veverec i Toni Starešinić, kreativni tandem koji se sa četvrtim albumom „Srce“ potvrdio kao jedan od najkvalitetnjih groove pop sastava na sceni. Glazbenu kvalitetu Mangroovea još su u njegovim ranim počecima prepoznali i HGU i Društvo Hrvatskih Skladatelja dodijelivši mu 2006. godine prvu nagradu na glazbenom Talent festivalu. Sa producentom Samirom Kadribašićem (Jinx, Headoneast) snimili su dva albuma, prvijenac „Svijet za nas“ (2009.) i njegov nastavak „Put na mjesec“(2012.) koji im je osim odličnih kritika osigurao i prvu nominaciju za Porin za  najbolji album klupske glazbe. Isti su uspjeh ponovio je i treći album „Sami“ kojeg su snimili u suradnji sa poznatim producentom Zvonimirom Dusperom (Mayales, Cubismo, Eddy & Dus). Album je iznjedrio i hit pjesmu „Pokušaj“ s kojom su na scenu vratili legendarnog Dadu Topića. 2018. godine za Aquarius records objavili su četvrti album „Srce“ koji je donio hitove „Sanjala sam ljubav“, „Laka sam“ i „Nada“. Album su glazbeni novinari nominirali za Rock Off pop izvođača godine, a pjesmu „Laka sam“ za Rock Off pjesmu godine. Album je također nominiram za Porin za najbolji album klupske glazbe. Željka i Toni su kroz svoju glazbu uspjeli ostvariti suradnje sa nekim od najboljih domaćih glazbenika pa su tako svoj trag u njihovim pjesmama ostavili i Tedi Spalato, Igor Geržina, Nikola Marjanović, Viktor Lipić, Janko Novoselić, Zvonimir Šestak, Goran Delač, Mario Penton Hernandez, Andrej Jakuš i mnogi drugi. Napisali su i hit pjesmu „Tebi putujem“ koji izvode Chui i Josipa Lisac. Danas Željka i Toni sa Mangrooveom plove domaćom glazbenom scenom već desetak godina, s Mangrooveom su napisali prve pjesme, s Mangrooveom su odsvirali prve koncerte. Mangroove ih je odveo na glazbeno putovanje kroz soul, jazz, funk, pop, elektroniku, putovanje koje i danas traje i tko zna gdje će ih odvesti.

Ovdje možete pročitati tekst o Željki Veverec i Toniju Starešiniću objavljen u Nacionalu krajem rujna ove godine.

Kozmodrum je studijski projekt Janka Novoselića, uživo peteročlani bend, koji uspješno objedinjuje elektronsku i organsku glazbu. Svoju mješavinu nazivaju Organic Dance Music. Glazbenim vokabularom preuzeli su ono što im najviše odgovara iz sfere žanrova kao što su techno, house i dubstep, te ih sjedinili s instrumentalnim post rock, ambijentalnim i minimalističkim tekovinama, pritom ne zaboravljajući jazz i fusion tradiciju koja je jako utkana u njihov izričaj. Janko Novoselić je idejni začetnik, kreativna pokretačka sila i svirač skoro svih instrumenata koji glazbu sklada u studijskom ambijentu. Glazbenici koji sviraju u Kozmodrumu su redom vrhunski profesionalci čiji se rad redovito prepoznaje na međunarodnom nivou. Sviranje s imenima kao što su Hans Joachim Roedelius, Sunao Inami, Reggie Washington, Peter Erskine, David Liebman, Alan Broadbent, David Murray i Saskia Laroo dodatno pridodaju ‘težini’ i sviračkim sposobnostima pojedinaca koji čine Kozmodrum. Album „Gravity“ je nastao većinom u kućnom studiju tijekom 2015. i 2016.g. Označava drugu fazu Kozmodruma sa iskorakom prema elektronskom pristupu i još više eklektičnom zvuku. Novi stil na nekom još neoktrivenom horizontu klupske plesne glazbe. Strukture preuzete iz raznih elektronskih stilova koriste za stvaranje i sviranje novih skladbi, a u isto vrijeme forma preuzeta iz duge tradicije jazz i fusion glazbe daje prostor glazbenicima ovog ansambla da ostvare neke sasvim nove spojeve. Materijal zajedno izdaju etikete Zona Muzika i PDV.

Truth ≠ Tribe / Правда ≠ Племя novi je projekt glazbenika zagrebačke post žanrovske scene Maka Murtića (saksofon, sintisajzeri, sopela, flauta – Mimika, Antenat, Demoler, Živa Voda, samostalni kompozitor u kazalištima i filmu), Luke Čapete (gitara – On, Mimika, Edo Maajka, Duetto Chapetlewsky, Milk, Živa Voda), Jurice Rukljića (električna tuba – Simfonijski Orkestar HRT-a, Jegermeister Brass Band, Tonči Huljić & Madre Badessa) i Nenada Kovačića (perkusije – Antenat, Mimika, Damir Imamovic’s Sevdah Takht, Afion, Orbits, Živa Voda, skladatelj i producent za serijale, filmove i kazališta). Bend je nastao 2018 godine kao nastavak suradnje spomenutih glazbenika nakon uspješne druge sezone improvizacijskih sessiona Živa Voda, doduše ovoga puta s ciljem pisanja originalne glazbe vezane uz novu Zagrebačku jazz i alternativnu scenu. Ovaj je sastav fuzija suvremene klupske glazbe, afričkih, balkanskih i raznih drugih svjetskih ritmova, međimurskih, balkanskih i krčkih melosa i elektronike, s energijom progresivnog rocka. Sastav je do sada nastupio na najbitnijim mjestima suvremene alternativne Zagrebačke scene, od KSETa, Vinyla i KCMa, do Tvornice i Medike te po regiji.

Komentiraj