NOVA PROGNOZA: Izdana upozorenja za cijelu Hrvatsku, stiže i snijeg, olujno jugo i bura

Dino Stanin/PIXSELL

Prema najnovijoj vremenskoj prognozi, u utorak će u unutrašnjosti Hrvatske biti oblačno i kišovito, mjestimice s obilnijim oborinama. U Gorskome kotaru i u većem dijelu Like padat će snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača do 20 centimetara visine. Snijega potkraj dana uz zahladnjenje može biti i u sjeverozapadnim predjelima, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Na Jadranu će biti promjenljivo oblačno mjestimice s pljuskovima i grmljavinom, osobito na sjevernom dijelu, gdje će puhati jaka i olujna bura. U Dalmaciji se očekuje i dalje vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

Temperatura zraka uglavnom od 4 do 8, u gorju niža, a na Jadranu od 9 na sjevernom dijelu do 17 °C nakrajnjem jugu.

Meteoalarm je u ponedjeljak navečer objavio niz novih upozorenja za cijelu Hrvatsku. Za Istru, sjeverno primorje, Liku, Gorski kotar i krajnji jug Hrvatske na snazi su narančasta upozorenja, koja upućuju na opasne vremenske uvjete. Objavljena su ponajprije zbog snažnog vjetra i obilne kiše. Za ostatak države na snazi su žute uzbune, koje upućuju na potencijalno opasne vremenske neprilike.

Zbog mogućih nevera, upozorenje je izdao i Pomorski meteorološki centar Split. Na sjevernom Jadranu, a od utorka ujutro i na manjem dijelu srednjeg, udari bure u jačanju na 35-55, u Velebitskom kanalu do 65 čvorova, krajem dana i do 80 čvorova. Na južnom i srednjem Jadranu mjestimični udari juga u jačanju na 35-50 čvorova. More u jačanju na 3-4, na južnom Jadranu 4-5. Vidljivost 10-20 km. Promjenljivo oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove s grmljavinom.

Narednih dana biti će još kiše, osobito u sljedećih 48 sati tijekom kojih se očekuje još 50 do 100 milimetara oborina.

Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda za prokomentirao je za RTL Danas što će biti narednih dana.

“Ova oborina proteklog vikenda dovela je do porasta vodostaja svih rijeka, osobito na području gornje, donje i srednje Save. Trenutno je porasla Sava nizvodno od Jasenovca do Slavonskog Broda i na području rijeke Kupe i Korane. Danas smo uveli neke mjere obrane od poplava, tako da imamo mjere i na rijeci Savi u pripremnim mjerama”, rekao je Čavlović.

“Mi očekujemo da bi ova kiša trebala prestati polovinom srijede. Treba izdržati još sutra i srijedu ujutro. Najviše vodostaja očekujemo na Kupi i Korani, koja je imala najviše oborina. Prema trenutnim prognozama, očekujemo vodostaj Kupe i Korane u Karlovcu na nekih 700 cm, što je na rubu proglašenja redovnih mjera obrane od poplave. Nizvodno od Karlovca očekujemo malo značajniji proast vodostaja i tu bi trebalo oko Letovanića proglastiti izvanredne mjere obrane od poplave, no sutra ćemo biti pametniji oko svega”, zaključio je.

U četvrtak i petak djelomice sunčano i uglavnom suho te malo toplije.

Komentiraj