NOVA POŠILJKA: SAD opskrbljuje sirijske borce streljivom prije bitke za Šadadi

Fah

Sjedinjene Države dostavile su novu pošiljku streljiva snagama Sirijskih Arapa prije očekivane bitke s militantima Islamske države koje su potisnuli prema Šadadiju, ključnom logističkom središtu IS-a, američki dužnosnici rekli su za Reuters.

Streljivo je ovih dana dopremljeno u Siriju kopnom snagama Sirijskih Arapa koji se bore na sjeveroistoku zemlje, rekli su dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljive prirode operacije. Izgleda da je to treća isporuka streljiva Sirijskim Arapima otkad ih je SAD počeo opskrbljivati zračnim putem u listopadu.

Sirijski Arapi saveznici su kurdskih boraca što ljuti NATO saveznicu Tursku koja je osjetljiva na svaku operaciju koja bi mogla koristiti sirijskoj kurdskoj miliciji YPG. Sirijski Arapi broje oko 5.000 boraca. S Kurdima i drugim skupinama oformili su tzv. Sirijske demokratske snage koje nastoje vratiti teritorije koje je zauzeo IS.

Američki su dužnosnici rekli  da se sirijski borci pripremaju u konačnici doprijeti do Šadadija  koji je smješten na strateški važnoj mreži autocesta. Osvajanjem Šadadija lakše bi izolirali Raku, de facto glavni grad IS-a.

Glasnogovornik američke koalicije protiv IS-a smješten u Bagdadu Steve Warren kazao je da se militanti koriste Šadadijem da čuvaju oružje, opremu i osoblje za raspodjelu na bojišta.

Warren je odbio komentirati bilo kakve detalje o ponovnim isporukama ali je naveo da su se američke snage obvezale da će ih izvršiti.

Pentagon je također odbio komentirati bilo kakve detalje o operacijama, ali je naveo da je predsjednik Barack Obama  rekao da je potpora sirijskim snagama na tlu ključni dio njegove strategije za borbu protiv IS-a.

Komentiraj