Nova Jazz.hr sezona počela uspješnim koncertima Francesce Tandoi i Davora Doležala

Autor:

Foto: Matej Grgić

Jazz koncert uspio je ako završi zajedničkim ‘jammingom’. Upravo se to dogodilo u srijedu navečer u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, kad se Mirsad Dalipi, bubnjar Davor Doležal kvarteta, pridružio triju Francesce Tandoi, dok je bubnjar talijanskog banda Sander Smeets pjevao, a s njim i auditorij okupljen na prvom koncertu ovogodišnjeg Jazz.hr festivala .

Jednom riječju, uspjeh: publika je sjajno primila oba koncerta. Nakon što je, otvarajući festival, umjetnička voditeljica Jazz.hr-a Lana Janjanin, i sama uspješna jazz pjevačica, najavila ovogodišnji Jazz.hr, naglasivši radost zbog povratka festivala u Malu dvoranu Lisinski, Davor Doležal kvartet predstavio je prvi autorski album, “Strange beauty”, objavljen prošle godine kod Croatia Recordsa.

Standardna postava afirmiranih hrvatskih jazzista – Davor Doležal na gitari, Nikola Šantek na klaviru i orguljama, Zvonimir Šestak na kontrabasu i Mirsad Dalipi na bubnjevima – predstavilaa je Doležalove autorske skladbe skupljene na “Strange beauty”. Ploča, dostupna i na Youtubeu, sadrži uhu ugodne, dopadljive skladbe, od prozračne i vedre “Morning sunshine” do bluesa “Tune for Woody”, posvećenog prerano preminulom američkom gitaristu Woodyju Mannu. Davorovi su ga momci izveli zajedno s gostom Matijom Dedićem, demonstrirajući kako “Tune for Woody” posjeduje potencijal jazz standarda. Dedić je gostovao na tri skladbe, od kojih je jednu, “Happiness”, Davor Doležal posvetio svojim kćerima, i opisao govoreći o njima: “Malo je hektično, ali volimo se.”

 

Nakon što je publika s naklonošću ispratila “svoje dečke”, trio Francesce Tandoi predstavio je duhovit i inovativan pristup jazzu mlade talijanske skladateljice, aranžerke, pijanistice i pjevačice. Tandoi, koja je u Zagrebu nastupila uz pomoć Talijanskog instituta za kulturu, svira energično i virtuozno, praćena čvrstim a melodioznim kontrabasom Brazilca Matheusa Nicolaiewskog i solidnim ritmom nizozemskog bubnjara Sandera Smeetsa.

Izveli su skladbe Tandoi s albuma koji pripremaju, “Bop web”, inspiriranog ocem ‘be bopa’ Dizzyjem Gillespiejem, te jazz aranžmane niza raznorodnih skladatelja, od samog Dizzyja, preko Antonija Carlosa Jobima i Lucia Dalle do – Michaela Jacksona. I sve to vrlo uspješno, jer ih je publika izvela na ‘bis’, a potom je Smeets zapjevao, Dalipi zasjeo na njegovo mjesto, a publika zapjevala zajedno sa svima njima.

Ovogodišnji Jazz.hr festival, koji u ovoj ili onoj formi još od 1991. nastavlja žilavu i lijepu tradiciju zagrebačkog jazza, koncertom Doležal kvarteta i Tandoi trija sjajno je započeo. Nastavlja se za mjesec dana, kada 20. ožujka nastupaju trio Riječanina Darka Jurkovića i, u suradnji sa slovenskim veleposlanstvom, kvartet pjevačice Ajde Stine Turek i vibrafonista Vida Jamnika. Bit će to prva dva koncerta u nizu od njih dvanaest, koliko će ih Jazz.hr ponuditi u zimskom i proljetnom dijelu ovogodišnje sezone. A svirka se, dakako, najesen nastavlja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.