Na Dinamovom stadionu održan je prvi turnir Special Power League (SPL), prve Hrvatske nogometne lige za djecu s teškoćama u razvoju.

SPL je jedinstveni projekt te vrste na ovim prostorima, a njegov je temeljni cilj socijalna integracija djece s teškoćama u razvoju.

Utemeljitelj turnira je Akademija zdravog življenja, domaćin turnira je bio GNK Dinamo, a uz Zakladu Mateo Kovačić,  Hrvatsku nogometnu ligu za djecu s teškoćama u razvoju podupiru SILab, hrvatski centri za odgoj i obrazovanje iz Zagreba, Pule, Rijeke i Osijeka kao i nogometni klubovi NK Osijek, NK Istra 1961, NK Slaven Belupo i HNK Rijeka.

Sudionici prvog SPL turnira na Maksimiru bile su momčadi Dinamo Power team, Koprivnica, NK Istra 1961, NK Osijek te “Škola fudbala – Respekt” iz susjedne BiH. Momčadi su predstavljala kako djeca, tako i starije osobe s poteškoćama u razvoju.

Na kraju turnira svi su sudionici nagrađeni zlatnim medaljama, koje su u ime organizatora Akademije zdravog življenja predali Dario Jagić i Ivan Dragić, u ime Hrvatskog nogometnog saveza Antonio Grahovac, u ime SILab centra Ivan Horvat, te u ime GNK Dinamo Iva Cigrovskij.

Nakon turnira na kojem su svi bili pobjednici, mladi su natjecatelji mali prigodu upoznati i družiti se sa srebrnim hrvatskim nogometnim reprezentativcima, koji svakom prigodom nanovo dokazuju svoj iznimni senzibilitet za najpotrebitije  članove našeg društva.

Potporu cijeloj inicijativi dala je i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar – Kitarović, a SPL ambasador je hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić koji je proveo vrijeme u društvu i u razgovoru s mladim natjecateljima.

Projekt je osmišljen temeljem činjenice da djeca s teškoćama u razvoju nemaju mogućnosti adekvatnog bavljenja sportom. Cilj jest omogućiti i toj djeci da ravnopravno zaigraju nogomet i rukomet  za grb svog voljenog kluba na uređenom igralištu.

Projekt se zasniva na izvannastavnom bavljenju sportom za djecu s intelektualnim teškoćama te mogućnost uključivanja u projekt i djece koja pohađaju Centre za odgoj i obrazovanje ali i djece koja su uključena u sustav redovnog školovanja.

Projekt je zamišljen kao cjelogodišnje bavljenje sportom za koje bi klubovi koji su uključeni u projekt osiguravali trenere, a Akademija zdravog življenja podršku u stručnom osoblju. Svaki klub ima zadatak uspostaviti sekciju za djecu s teškoćama u razvoju u kojima će za početak raditi treneri iz kluba uz pomoć stručnih suradnika, nogometnog i rukometnog priručnika za rad sa djecom s teškoćama u razvoju, te partnera iz centara za odgoj i obrazovanje, paraolimpijskog odbora kao i vanjskih stručnjaka koji imaju iskustva u radu sa djecom s teškoćama u razvoju.

Komentiraj