Noćna bojna gađanja i raketiranja helikopterima Kiowa Warrior

Autor:

Noćno gađanje i raketiranje helikopterima OH-58D Kiowa Warrior u srijedu su na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju proveli pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), a tome su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga (OS) RH general zbora Mirko Šundov te zapovjednik HRZ-a i PZO-a general-bojnik Miroslav Kovač sa suradnicima.

Kako je u četvrtak izvijestilo Ministarstvo obrane (MORH),  noćnom bojnom gađanju prethodilo je dnevno gađanje održano dan ranije. Gađanja i raketiranja u noćnim uvjetima provedena su iz zraka puškostrojnicama 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji, pri čemu su piloti koristili NVG opremu za noćno letenje (Night Vision Googles – NVG).

Ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo provedbom noćnog gađanja naglasivši kako nabava i uvođenje u operativnu uporabu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior predstavalja iznimno značenje i vrijednost za izgradnju novih sposobnosti Oružanih snaga RH.

Po završetku bojnog gađanja i raketiranja pripadnici Eskadrile helikoptera vraćaju se u svoju matičnu bazu, a helikopteri Kiowa Warrior javnosti će biti predstavljeni u Kninu u subotu tijekom svečanog obilježavanja Dana Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice VRO „Oluja“.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku i vrlo blisku zračnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja (escort), korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te zapovijedanje i nadzor iz zraka digitalnim modemima i štićenim kanalima.

U civilne svrhe mogu se koristiti u akcijama traganja, nadzoru granice, pomoći u slučaju prirodnih katastrofa te izviđanju i snimanju različitih incidentnih situacija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)