Njemačka staje na kraj ekstremnim desničarima. Evo što to znači za članove AfD-a

Autor:

epa11123418 A participant holds a placard referring to Alternative for Germany party (AfD) faction chairman in the regional parliament of Thuringia, Bjoern Hoecke, with a play on words incorporating Hoecke’s last name, reading ‘highly dangerous’ during a demonstration against a swing to the political right and right-wing extremism in front of the Reichstag building, the seat of the German parliament, in Berlin, Germany, 03 February 2024. The large-scale demonstration against right-wing normalization in Germany and Europe takes place under the motto 'We are the firewall! (Wir sind die Brandmauer!).  EPA/CLEMENS BILAN

Njemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka radi na izradi novog izvještaja o desničarskoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD). Prema neslužbenim informacijama, ta stranka mogla bi se okarakterizirati kao ‘provjereno desno-ekstremistička’.

Dosad je službeno postojala samo sumnja da u redovima AfD-a postoji desni ekstremizam.

U slučaju da se stranka kvalificira kao “provjereno ekstremistička“, i ako tu ocjenu potvrde i nadležni sudovi, to bi moglo značiti ograničavanje političke djelatnosti stranke, prije svega kad se radi o izborima na političke funkcije, a u konačnici bi moglo čak voditi i do potpune zabrane rada stranke, što je u Njemačkoj izuzetno teško i povezano je s brojnim zaprekama, navodi Deutsche Welle.

Za pojedince bi članstvo u provjereno ekstremističkoj stranci moglo značiti da im nije dozvoljeno zapošljavanje na činovničkim mjestima u državnoj službi jer se po njemačkom zakonu državni službenici moraju zalagati za ustavni poredak i zastupati vrijednosti zapisane u Ustavu.

Rasizam i autoritarnost unutar AfD-a apostrofirani su kao najveći problemi vezani za djelovanje te stranke, a u posebnom poglavlju naslovom ‘Razvoj stranke od ožujka 2022.’ navodi se i jedan novi aspekt: ‘Odnos s Rusijom’.

Predstavnici njemačke Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka nisu se za medije htjeli očitovati o izvještaju.

Hoće li doći do suradnje talijanske premijerke i AfD-a? Evo što je Meloni odgovorila

 

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.