CHEMNITZ Njemačka policija traga uhitila tri osobe, pronađen eksploziv

EPA/BORIS ROESSLER

17:42 Policija je nešto prije 17 sati objavila da je uhitila tri osobe povezane s potragom za 22-godišnjim Sirijcem, ali nisu objavili je li jedan od uhićenih Jaber Akbar. Jednu su osobu uhitili u blizini četvrti koju su pretraživali, a dvije na željezničkom kolodvoru.

Potvrđeno je i kako je u stanu evakuirane zgrade pronađen eksploziv. Radi prevencije evakuirano je još nekoliko zgrada.

16:03 Stotine njemačkih policajaca pretražuje u subotu stambeno područje istočnog grada Chemnitza u potrazi za 22-godišnjim Sirijcem kojega sumnjiče da je pripremao bombaški napad, nakon što ga nisu uspjeli naći u stanu.

Objavili su tjeralicu za Jaberom Albakrom, Sirijcem rođenim u siječnju 1994. za kojeg sumnja da priprema bombaški napad.

Sigurnosni izvori su rekli agenciji dpa kako je moguće da iza svega postoji islamistička pozadina.

Policijska akcija uslijedila je nakon informacije unutarnje obavještajne službe, mada “gdje, kada, kako i zašto” planiranog napada ostaju nejasni, rekao je Tom Bernhardt, glasnogovornik državne policije Saske, javlja agencija Reuters.

Specijalna policija je u pretrazi stana u četvrti Fritz-Heckert otkrila tragove eksploziva, navodi agencija dpa, a stanovnici su zamoljeni da ostanu kod kuće.

“Zatvoreno područje je toliko široko da skoro možemo isključiti prijetnju stanovnicima”, rekao je Bernhardt.

Bernhardt je kazao kako nije jasno radi li se o jednom ili više osumnjičenih.

Njemačka je do ljeta bila pošteđena napada islamističkih militanata do kakvih je došlo u susjednim Francuskoj i Belgiji.

Međutim, krajem srpnja Islamska država je preuzela odgovornost za dva napada, na vlak u blizini Wuerzburga i na glazbeni festival u Ansbachu, u kojima su azilanti ranili 20 ljudi.

Komentiraj