Njemačka nema odgovor zašto EU nema cjepiva, javnost frustrirana

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić komentirao je za N1 Televiziju manjak cjepiva protiv koronavirusa u Europskoj uniji i pokazao prazne njemačke centre za cijepljenje. Njemačka javnost nije bila spremna za strože mjere, a njemački političari odlučili su pokušati pridobiti simpatije birača promjenom plana i pokušajem samostalne nabave nekih lijekova koji se koriste protiv ove bolesti.

EU nikada nije pokazala ugovore koje je sklopila s proizvođačima cjepiva, javnost nema nikakvog uvida u to, za razliku od, primjerice, Izraela, koji je sve ugovore s proizvođačima cjepiva transparentno pokazao, rekao je novinar Matić.

“Kako ti ugovori stvarno izgledaju, mi ne znamo. Zašto izostaje isporuka cjepiva, ali ne samo to, treba ići korak unatrag i vidjeti kako su se sklapali ti ugovori, koji je rizik i zašto se nije dogovaralo s više različitih proizvođača”, rekao je Matić.

Kazao je da su njemački ekonomisti primijetili da EU, na račun pandemije, na BDP-u gubi 29 milijardi eura i da je 2,7 milijarde eura, koliko je EU izdvojila za cjepiva, malo novca i nije dovoljno. Smatraju da bi bilo bolje da je onih 29 milijardi izdvojeno za cjepiva.

“Ne znamo ni kakav je točno dogovor postignut među zemljama članicama, neke su čekale, neke su bile skeptične, tromo je EU reagirala, a trebala je još ljetos naručiti dovoljnu količinu cjepiva”, kaže Matić.

Sami kreću u nabavu

Uslijed problema i otvorenih pitanja javnosti, Njemačka sama kreće u nabavu nekih lijekova, političari su stjerani pred zid i stvari ne funkcioniraju. Porastao je pritisak na vladu zbog debakla oko nabave cjepiva, pojasnio je novinar.

“Sada Njemačka sama naručuje oko 200 tisuća doza lijekova, na svoju ruku to naručuju, bez dogovora s ostalim članicama, time se pokušava odvratiti pažnja oko debakla, možda bi bilo bolje da su zemlje članice same naručivale”, kazao je.

U zadnji trenutak u Njemačkoj se odustalo od strožeg lockdowna, jer se mijenja raspoloženje i percepcija javnosti. Već treći mjesec zaredom na snazi je u neka vrsta lockdowna, podrška građana je opala, pa je vlada zadnji trenutak korigirala prvotne stroge najave, a sve od straha od protesta i frustracija, rekao je Srećko Matić.

Pokazao je i prostor gdje se, kako kaže, treba cijepiti dnevno oko dvije i pol tisuće ljudi, no on trenutno zjapi prazan, jer nema cjepiiva.

Dnevno je oko deset tisuća novih infekcija i oko tisuću mrtvih, sve je spremno, ali nema cjepiva, rekao je Matić za N1.

Komentiraj