Nirvanin album ‘Nevermind’ doveo je grunge na svjetski nivo

Dana 24. rujna 1991. godine izašao je drugi studijski album Nirvane “Nevermind”, svrstan na 17. mjesto liste 500 najvećih svih vremena i upisan u nacionalni registar Američke kongresne knjižnice kao jedno od globalnih kulturnih dobara. Najslavniji song albuma “Smells Like Teen Spirit” napisali su zajednički Kurt Cobain, Krist Novoselic i Dave Grohl, a pjesma je rangirana kao deveta među 500 najvećih songova ikad.

Ovaj album podigao je grunge na svjetski nivo, pa je pomogao popularizaciji ne samo Nirvane nego i drugih bendova iz Seattlea, kao što su Pearl Jam, Alice in Chains i Soundgarden. Prodano je više od 30 milijuna kopija ovog albuma.

Kritičar Đorđe Matić je napisao da “nije pretjerano u vremenu pretjerivanja ako se kaže da je album Nevermind američke grupe Nirvana, kad se sve oduzme i sabere, posljednji istinski važan album rock ‘n rolla. Nije to ni paušalna ni provocirajuća procjena. Nekoliko godina po izlasku, a pogotovo nakon tragičnog razvoja događaja oko benda, osjetilo se, pored ambicije, kvalitete i urgentnosti, da nešto drugo zrači iz te ploče. Nešto posebno lebdilo je nad njom – divno i nelagodno. I definitivno.”

Komentiraj