Patrik Macek/PIXSELL

NIKOLA GRMOJA ‘Nadam se da odluka u slučaju Rimac nije vezana uz novonastale političke okolnosti’

Glasnogovornik Mosta za Nacional je komentirao odluku Uskoka u slučaju Josipe Rimac

‘Nisam upoznat s cijelim slučajem, ali ostajem pri onom što sam rekao za Nacional, da DORH ima našu punu podršku u provođenju istraga. Nadam se da njihova odluka u slučaju Rimac nije vezana uz politiku, odnosno novonastale političke okolnosti. Mi ćemo i dalje insistirati da DORH bude neovisan, mi ne možemo kontrolirati njihov rad, možemo im jedino davati svoju političku potporu, što je uostalom nedavno u jednom intervjuu rekao i Božo Petrov. Nama je bitno da DORH svoj posao radi kako treba, a ne selektivno i vezano uz to je li netko u HDZ-u ili Mostu. Ako želimo obračun s korupcijom, dosta je selektivnosti. Ponavljam, nadam se da prilikom donošenja odluke u predmetu Josipe Rimac to nije bio slučaj, ali ne mogu ulaziti u detalje jer nisam upoznat s predmetom”, tako je Nikola Grmoja za Nacional prokomentirao vijest da je Uskok odustao od istrage protiv Josipe Rimac i njenog supruga u slučaju u kojem im je Anna Maria Radić omogućila da se domognu stana veće kvadrature nego što ima pripada po Zakonu o području od posebne državne skrbi. Protiv Anne Marie Radić podiže se optužnica za zlouporabu njene tadašnje funkcije ravnateljice Uprave za područja posebne državne skrbi pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Uskok očito nije mogao doći do dostatne razine dokaza da su Josipa Rimac i njen suprug tražili od Anne Marie Radić da joj pomogne da dobiju stan koji im po zakonu ne pripada.

Davor Visnjic/PIXSELL
Davor Visnjic/PIXSELL

Upućeni pravosudni izvori tvrde da bi se morao povesti sudski postupak tijekom kojega će se tražiti da Josipa Rimac i njen suprug vrate 548.653 kune, jer su istražitelji izračunali da im je tolika nepripadna korist pribavljena na štetu državnog proračuna. Upitno je i može li Josipa Rimac nastaviti živjeti u toj kući. Formalno je u spornim aktivnostima sudjelovao njezin suprug Danijel. Za njega se tvrdi da, sukladno podacima iz Registra branitelja, ima 228 dana ratnog puta, iako je 1991. imao svega 17 godina. Darovni ugovor između njenog supruga i Ministarstva regionalnog razvoja sklopljen je 26. studenog 2009. Ispituje se pod kakvim je okolnostima Općinsko državno odvjetništvo iz Knina uputilo suglasnost kako bi Danijel Rimac na sebe mogao uknjižiti spornu nekretninu, zašto je to uopće bilo potrebno, je li bilo takvih slučajeva ranije te je li to napravljeno upravo kako bi se otklonilo bilo kakvo propitivanje te odluke ako se ikad odluči da će se to suvislo istražiti. I Josipa i Danijel Rimac i prije toga imali su riješeno stambeno pitanje u Kninu. Sukladno postojećim propisima, država je Danijelu Rimcu, njegovoj supruzi i jednom djetetu smjela darovati maksimalno 85 četvornih metara kuće na području posebne državne skrbi. Međutim, obitelj tadašnje kninske gradonačelnice od države je uspjela dobiti oko 205 m2 stambenog prostora, 40 m2 lođa, 10-ak m2 balkona, 50 m2 garaža, 10 m2 kotlovnice i preko 400 m2 okućnice. Uz sve to, stanar i prijašnji vlasnik kuće bez ikakvih problema dobio je gradski stan da bi se iselio i kako bi se cijela kuća mogla upisati kao vlasništvo obitelji Rimac. Jedan od svjedoka policiji je ispričao da je posao povezan uz stambeno zbrinjavanje obitelji Rimac za kninsku gradonačelnicu odrađivala Tatjana Martinović, bivša pročelnica Grada Knina za imovinsko-pravne poslove. Jedan svjedok ispričao je policiji kako se Tatjana Martinović svojedobno hvalila kolegama s posla u Kninu kako je Anni Mariji Radić, svojedobno ravnateljici Uprave za područja od posebne državne skrbi unutar Ministarstva regionalnog razvoja, rekla da neće izići iz njenog ureda dok ne riješi stambeno pitanje obitelji Josipe Rimac. Posebno je indikativno da je Anna Maria Radić naknadno suspendirana sa svoje funkcije koju je obnašala pri Ministarstvu, ali je samo dan kasnije zaposlena na mjestu voditeljice Službe za EU fondove i edukaciju Hrvatskog crvenog križa. Josipa Rimac je potpredsjednica Hrvatskog crvenog križa. Po svemu sudeći, istražitelji nisu mogli dokazati da je ona na to mjesto zaposlena na temelju preporuke Josipe Rimac, ako su se uopće sjetili to propitivati.

Komentiraj