Niko Kovač: Došao sam vratiti Monaco na vrh francuske lige

Više od sat vremena trajala je konferencija za medije na kojoj je novi trener Monaca Niko Kovač govorio o svojoj viziji budućnosti kluba i izazovima koji su pred njim te najavio da je došao “vratiti Monaco na vrh francuske lige”.

Kovač je u nedjelju potpisao trogodišnji ugovor s bivšim finalistom Lige prvaka, kad je za Monaco igrao njegov nekadašnji suigrač iz reprezentacije Dado Pršo, a budu li rezultati zadovoljavajući za klub i bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije, suradnja će možda biti i duža.

Kovač je bez angažmana bio od studenog prošle godine, kad se rastao s Bayernom, a kazao je da ga je poziv iz Kneževine iznenadio.

“Sve se odigralo vrlo brzo, a to je razlog zašto s vama danas razgovaram na engleskom. Nadam se da ću brzo svladati francuski. Razlog zašto sam pristao biti trener je jednostavan: Monaco je veliki klub bogate povijesti. Istina, u nekoliko posljednjih sezona ciljevi nisu ostvareni, ali radit ćemo na tome da Monaco opet dovedemo na vrh domaće lige”, izjavio je 48-godišnji hrvatski stručnjak koji je u Monte Carlo doveo i već provjerenu ekipu bliskih suradnika.

“U mom stožeru su tri čovjeka; moj brat Robert, moj prvi pomoćnik u kojeg imam puno povjerenje i na kojega se mogu osloniti u svim okolnostima; tu je i Goran Lacković koji je moj drugi pomoćnik i s kojim sam surađivao u reprezentaciji Hrvatske; Austrijanac Walter Gferer će biti zadužen za fizičku pripremu. Mala smo, ali solidan ekipa koja se međusobno dobro poznaje i u kojoj svi možemo računati jedan na drugoga.”

Kovač je u ponedjeljak vodio prvi trening i imao priliku objasniti igračima svoju viziju rada u Monacu.

“Moj prvi kontakt s momčadi je bio vrlo dobar. Mnogo toga pozitivnog sam osjetio na prvom treningu koji je bio vrlo intenzivan. Trebat će nam vremena, ali vjerujem da će nam sljedećih pet tjedana biti korisna priprema za sezonu i ostvarenje ciljeva koje ćemo si zadati. Ne možemo promijeniti prošlu sezonu, ali možemo raditi na budućnosti. Došli smo u Monaco da budemo na vrhu. Naš je cilj opet ostvariti plasman u europska natjecanja.”

Kako bi ostvario svoje i klupske ciljeve, Kovač računa i na moguća pojačanja.

“Uvjeren sam da Paul Mitchell, Oleg Petrov i ja možemo pronaći rješenja i učiniti momčad još boljom. Oni će učiniti sve što je u njihovoj moći da poboljšaju momčad i imam puno povjerenje da će dobro izabrati. To je jedan od razloga zašto sam došao, jer im vjerujem. Zahvaljujem njima i predsjedniku Dmitriju Ribolovljevu za ukazano povjerenje i vrlo sam motiviran da im uzvratim.”

Kovač je najavio da će Monaco igrati intenzivan nogomet, a takav će biti i rad na treninzima.

“To zahtijeva od igrača da budu u dobroj formi. Prošao sam mnoge pripreme i znam koliko je važna fizička priprema, a jednako tako tehnička i taktička. Moramo iskoristiti svaki dan u sljedećih pet tjedana za optimalan rad na tim aspektima. Trebat će puno strasti i napornog rada i napravit ćemo sve kako bi prvu utakmicu u kolovozu dočekali u odličnoj formi.”

Najavio je da će se u prvoj fazi upoznavati s mogućnostima igrača i onda pronaći optimalan sustav igre.

“Svaki trener ima svoju filozofiju. U prošlosti sam igrao različitim stilovima, s Eintrachtom i Bayernom. Tako može biti i u Monacu. Kad upoznam momčad moći ću izabrati sustav koji će biti najbolji. Morat ćemo se prilagoditi.”

Monaco je kroz povijest bio napadački orijentirana momčad, što Kovaču odgovara.

“Igrao sam protiv Monaca kao igrač Bayera. Imali smo protiv sebe igrače protiv Trezegueta i Henryja. Bila je to odlična momčad koja je odlično igrala. Ja sam za takav nogomet, ali moramo misliti i na obranu. Treba pronaći ravnotežu i to je moj cilj.”

Kako bi se što bolje upoznao s klubom Niko planira razgovarati s bivšim hrvatskim reprezentativcima i igračima Monaca, Danijelom Subašićem i Dadom Pršom.

“Danijel Subašić je ostavio sjajan trag ovdje. Uskoro ću ga nazvati i popričati o Monacu. Nazvat ću i Dadu Pršu, jer je osoba koju jako cijenim i s kojom sam igrao u hrvatskoj reprezentaciji. Kako živi u blizini, bit će mi jako drago ponovno ga vidjeti i razgovarati s njim”, zaključio je bivši kapetan i izbornik ‘vatrenih’.

Komentiraj