Nijemci sve dulje putuju na posao

Pixabay

Njemačko ministarstvo zaštite okoliša najavilo je u utorak projekt nagrađivanja poduzeća koja svojim uposlenicima nude ekološka rješenja za putovanje na radno mjesto, reagirajući tako na statistike koje pokazuju da sve više zaposlenih u Njemačkoj na radno mjesto dolazi iz nekog drugog grada.

“Mi želimo pomoći poduzećima koja svojim uposlenicima ponude bolja rješenja za dolazak na posao poput mjesečnih karata za javni prijevoz, parkirališta za bicikle ili organiziranje prijevoznih skupina”, rekla je njemačka ministrica zaštite okoliša Barbara Hendricks.
Ona je naglasila da će ovaj projekt, ako uspije, imati pozitivnog učinka ne samo po okoliš, nego i po kvalitetu života.

Ministarstvo je time reagiralo na najnovije statistike koje pokazuju da sve više zaposlenih u Njemačkoj sve dulje putuje na radno mjesto.

Institut za izgradnju i istraživanje urbanizma objavio je jučer statistike koje pokazuju da čak 60 posto zaposlenih u Njemačkoj ne radi u gradu u kojem i živi.

Godine 2000. taj je broj bio osjetno manji i iznosio je 53 posto.

Primjetna je i sve veća udaljenost od kuće do radnog mjesta. Tako je 2000. prosječna udaljenost do radnog mjesta iznosila 14,6, a 15 godina kasnije 16,8 kilometara.

Grad s najvećim brojem zaposlenih koji žive izvan gradskih granica je Muenchen, u kojem 355 tisuća zaposlenih živi u okolici, što je čak 21 posto više nego 2000. Na listi gradova s najviše uposlenika-putnika nalaze se još Frankfurt, Duesseldorf i Stuttgart.

Razlog povećanju zaposlenih koji ne žive u gradu u kojem rade prije svega je drastičan porast stanarina i cijena nekretnina u atraktivnim gradskim središtima, što mnoge prisiljava na stanovanje u povoljnijoj provinciji.

Zdravstvena osiguranja već neko vrijeme prate ovaj trend, a njihove studije su dovele do zaključka da zaposlenici koji kraće vrijeme provede na putu do radnog mjesta mnogo rjeđe obolijevaju od psihičkih poremećaja.

Komentiraj