‘NI PRVI NI ZADNJI PUT’ Šefica Udruge ravnatelja: Roditelji prelaze granice, učitelji nisu zaštićeni

Autor:

27.03.2024., Trogir - Osnovna skola Majstor Radovan, u kojoj je jutros napadnut profesor. Photo: Josko Herceg/PIXSELL

Josko Herceg/PIXSELL

Trogirska policija istražuje što se dogodilo u lokalnoj osnovnoj školi u koju je ušao roditelj i u učionici fizički napao nastavnika koji je njegovoj kćeri, navodno, prethodno oduzeo mobitel.

Splitska policija potvrdila je da je jedan muškarac uhićen, a drugi zatražio liječničku pomoć. Neslužbeno se doznaje da se tijekom nastave učenica zabavljala mobitelom. Kada je nastavnik to vidio, tražio je da mu preda mobitel do završetka nastave, nakon čega se ona poslužila mobitelom jednog od učenika iz razreda i o tome obavijestila svog oca. On je došao u školu, ušao u razred i nastavnika navodno udario šakom u glavu.

Predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević za HRT je izjavila da oštro osuđuje napad na učitelje. “Isto tako, moram reći da to nije ni prvi slučaj, a mislim da neće biti ni zadnji u našim školama, s obzirom na to da na neki način roditelji prelaze granice, a od toga da prijete fizički, da su prema svojoj djeci prezaštitnički. A činjenica je da danas učitelji, odnosno svi djelatnici u školi, nemaju adekvatne zaštite”, istaknula je.

Dodala je da je ugled učitelja i škola odavno srozan. “Odavno ne vjeruju roditelji, a i javnost školama i našim učiteljima, pa se tako događaju ove stvari”, naglasila je.

Antonija Mirosavljević poručila je da ono na čelu moraju poraditi je mentalno zdravlje učenika, na preventivnim programima koji se već provode u školama. “Međutim, nužno je hitno pojačati djelovanje odgojno-obrazovnog sustava na izgradnji pozitivnih vrijednosti i empatije koja je zapravo u našem društvu nestala”, zaključila je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.