NEZABORAVNO GURMANSKO PUTOVANJE: Jesenska idila u Šibensko-kninskoj županiji uz vrhunski eno-gastro doživljaj

Autor:

TZ Drniš

Otkrijte bogatu gastronomsku raznolikost regije, kušajte složena tradicionalna jela, uživajte u sočnim kontinentalnim i morskim delicijama i prepustite se čarima vrhunskih vina i aromatičnih rakija

Dugom toplom ljetu je kraj, ali zato jesen na moru ima svoje draži. Sjediti na terasi kafića i grijati se toplim mediteranskim suncem uz mirise stoljetnih borova i šum mora zvuči neodoljivo. Šibensko-kninska županija idealna je destinacija sa svojim prirodnim i kulturno- povijesnim ljepotama u svako doba godine, a kad se tome pridoda i bogata eno-gastro ponuda, onda je vrhunski odmor zagarantiran.

U jesen se opraštamo od mora i kupanja, ali zato veselo pozdravljamo berbu grožđa i pripremu omiljenog napitka – VINA! Od Pirovca do Primoštena, od Šibenika preko Plastova, Oklaja i Drniša sve do Knina, pa od planina Dinare, Promine i Svilaje preko rijeke Krke te natrag do mora i otoka, proteže se raznoliko područje Šibensko-kninske županije gdje se na manje od 3.000 km2 i manje od sat vremena vožnje izmjenjuju od gotovo planinske i kontinentalne do tipične mediteranske klime.

Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje daje mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, kao i za poljoprivredu općenito. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu.

Preferirate li autohtone ili internacionalne sorte, suha vina ili slatke prošeke, raritetne pjenušce od babića ili maraštine, opole od lasine ili plavine…ovdje sigurno možete pronaći svog favorita ili otkriti nekog novog.

Brojne vinarije diljem županije, od Primoštena i poznatih vinograda Bucavca, preko Šibenika, Vodica, Skradina, Oklaja, pa do Knina i Kijeva, nude vina autohtonih sorti jedinstvene za ovaj kraj, a koje su u posljednje vrijeme pobrale neke od najvećih svjetskih nagrada, i time se upisale na vinsku kartu Europe, pa čak i svijeta, uz bok vodećim vinskim regijama. Posjetite jednu od vinarija i prepustite se okusima Dalmacije. Vino se ovdje radi već dvije tisuće godina o čemu svjedoče testamenti iz davnih vremena, neki čak i iz doba starog Rima. Vrijedni vinari rado će vam prezentirati svoja vina, a svaki od njih i dodatnu priču o svojoj povijesti pa možda i tajnu svojeg uspjeha!

Otkrijte bogatu gastronomsku raznolikost regije, kušajte složena tradicionalna jela, uživajte u sočnim kontinentalnim delicijama, okusite izvrsne morske i lagane dalmatinske specijalitete, prepustite se čarima raznovrsnih lokalnih slastica, vrhunskih vina i aromatičnih rakija i neka vam ovaj nezaboravni gurmanski doživljaj ostane zauvijek u sjećanju.

Od Primoštena i Šibenika do Oklaja, Drniša i Knina pa od Dinare i Svilaje natrag preko rijeke Krke do mora i otoka, čuvaju se tradicionalne recepture u proizvodnji pršuta, sira, vina, rakija i raznih delicija. FOTO: TZ Drniš, Maja Danica Pecanic, Vinarija Testament

Pet stvari koje obavezno morate isprobati:

  • kušanje sira iz mišine, ovčjeg sira ili drniškog pršuta
  • gošćenje skradinskim rižotom, bižotom i čokalicama u Skradinu, naravno uz desert skradinske torte
  • uživanje u janjetini i krumpirima ispod peke, a za ljubitelje morskih delicija janjetinu može zamijeniti i hobotnica
  • kušanje gregade, brudeta, lešade i pidoća (dagnji) uz obalu
  • uživanje u kroštulama, mandulatu, vlaškoj čaši ili tartu od rogača u Šibeniku

Ukoliko odlučite jesenski predah provesti u Šibenskokninskoj županiji, garantiramo vam da se nećete pokajati! Vidimo se!

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.