Newyorške snage sigurnosti spremne za Opću skupštinu UN-a

EPA/PETER FOLEY

Newyorška policija i niz federalnih agencija pripremaju se za godišnju prometnu i sigurnosnu noćnu moru poznatu kao Opću skupštinu Ujedinjenih naroda, događaje na kojima će od 18. do 22. rujna prisustovati niz državnika iz cijelog svijeta.

Susret svjetskih čelnika i diplomata koji počinje u utorak zatvorit će ceste i dovesti tisuće policajaca i stotine prosvjednika na ulice Manhattana, područja koje pogađaju gužve i tijekom prosječnih radnih dana.

“To je ekvivalent Super Bowlu sigurnosti”, istaknuo je J. Peter Donald, glasnogovornik newyorške policije, referirajući se na finale NFL lige američkog nogometa.

Trump će u New Yorku biti u ponedjeljak i utorak, kad će se po prvi puta obratiti tijelu u kojem sjede svjetski čelnici. Nije još jasno hoće li tijekom svog boravka spavati u svom penthouseu na Manhattanu koji je udaljen nešto više od kilometra od sjedišta Ujedinjenih naroda, ili na svom golf imanju u Bedminsteru u New Jerseyu.

Dodatnu sigurnosnu napetost ovom događaju donio je teroristički napad ručno izrađenom bombom koja je u petak u Londonu u punom vlaku podzemne željeznice ozlijedila 30 ljudi, iako nije u potpunosti eksplodirala.

Planiran je i niz prosvjeda protiv Trumpa, a očekuje ih se još. U ponedjeljak će se održati skup protiv “bijelog supremacizma” koji će započeti na Grand Central Terminalu, a lijeva aktivistička skupina Code Pink u utorak je organizirala marš prema sjedištu UN-a protiv Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Ostali prosvjednici će se okupljati ispred UN-a kako bi prozivali specifične države i državnike, poput demonstracija protiv iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Protuteroristička jedinica newyorške policije će zajedno s detektivima iz obavještajne zajednice i časnicima iz jedinica avijacije, luke, autocesta i prometa, biti na terenu tijekom cijelog tjedna.

“To je puni asortiman osoblja iz gotovo svih dijelova policije”, naglasio je Donald.

“Bit ćemo spremni na sve. Imat ćemo rezervne planove, te rezervne planove za rezervne planove”, dodao je.

U osiguravanju događaja su uključene i tajna služba, FBI i ministarstvo domovinske sigurnosti, kao i druge federalne agencije.

U vrijeme skupštine će za vozila biti zatvoren velik dio područja oko sjedišta UN-a na istoku Manhattana, a obalna straža će reducirati i promet East Riverom.

Komentiraj