Neviđen interes za cijepljenje protiv gripe

“Stostruko” je veći interes za cijepljenje protiv gripe nego što ima cjepiva, izjavila je za HRT predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo deset dana uoči početka cijepljenja, koje će se moći obaviti kod liječnika obiteljske medicine, ali i u šezdesetak ljekarni od 19. do 25. listopada.

Zbog straha od kombinacije Covid-19 i gripe, interes za cijepljenjem nikad nije bio veći. Od sredine kolovoza telefoni liječnika obiteljske medicine ne prestaju zvoniti, jer da biste kupili cjepivo protiv gripe, koje košta 96 kuna, trebate imati recept, javio je HRT.

“Super je da taj recept može biti elektronički i da liječnik to može poslati na mail. Tako se u ljekarni može kupiti cjepivo, ako ga ljekarna naravno ima. Ove godine imamo puno zahtjeva pacijenata, stostruko su veći zahtjevi nego što ga ima”, kazala je Soldo. U svakoj županiji građani će se moći cijepiti u najmanje dvije ljekarne i to tijekom 2 do 3 sata dnevno.

Nataša Ban Toskić, čelnica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM), rekla je kako se apelira na pacijente da isti dan kada obavijest bude objavljena, ne nahrle svi istovremeno u ordinacije.

“Sigurno neće svi biti cijepljeni isti čas jer je to neprovedivo. Cijepljenje će se otegnuti možda 2, 3 ili čak 4 tjedna, ali sve je to još uvijek na vrijeme, nema straha”, dodaje.

Za trudnice, starije od 65 godina, zdravstvene radnike i rizične skupine cijepljenje će kao i obično biti besplatno. Pacijenti koji su cjepivo kupili u drugoj ljekarni koja nije na listi, morat će se cijepiti kod liječnika.

Soldo poručuje da pacijenti trebaju s cjepivom brzo otići kući, staviti ga u frižider u uvjetima koji pišu na kutiji cjepiva te ga neposredno prije cijepljenja odnijeti u liječničku ordinaciju na cijepljenje.

Popis ljekarni u kojima će biti moguće obaviti cijepljenje, bit će objavljen tijekom vikenda.

Komentiraj