Netko je platio više od 150 tisuća funti za češljić za brkove Freddieja Mercuryja

Freddie Mercury

Prošli tjedan održane su aukcije na kojima je prodano više od 30 tisuća komada imovine čiji je vlasnik bio Freddie Mercury, pokojni pjevač grupe Queen, a ukupan iznos koji je potrošen na kupnju iznosi 50,4 milijuna dolara. Nakon smrti pjevača vlasnica je postala Mary Austin, danas 72-godišnjakinja, koja je nekada bila zaručnica pjevača grupe Queen. On joj je sve te stvari oporučno ostavio. Prošli tjedan održano je šest aukcija koje su bile tematski podijeljene, od stvarčica s bine pa do Mercuryjeve kolekcije japanske umjetnosti. Ovo je pet najzanimljivijih stvari koje su prodane na aukciji.

Mercury je koristio poseban češljić za češljanje svojih brkova kupljen od kompanije Tiffany and Co. Taj je češljić prodan za 152,4 tisuća funti. Prije početka aukcije očekivalo se da će srebrni čeljić dosegnuti cijenu od maksimalno 600 funti tako da je ova cijela apsolutno senzacionalna.

Njegov klavir Yamaha G-2 na kojem je skladao neke od najvećih hitova grupe Queen, uključujući i „Bohemian Rhapsody”, prodan je za 1,742 millijuna funti. Mercury je taj klavir kupio 1975. godine i to za oko tisuću funti. „Freddie se prema Yamahi odnosio s apsolutnim poštovanjem. Smatrao je da je više od instrumenta, bio je produžetak njega samog, njegovo sredstvo kreativnosti. Nikada ne bi pušio za klavirom ili stavio čašu na njega i pobrinuo se da to nitko drugi ne čini. Klavir je uvijek bio netaknut”, izjavila je Mary Austin.

Kruna koju je Mercury nosio na nastupima na turneji grupe Queen iz 1986. godine zvanoj „The Magic Tour“ prodana je za 635 tisuća funti. U cijenu je uključen i plašt od lažnog krzna koji je napravila njegova prijateljica, dizajnerica Diana Moseley. Kako je objavio The New York Times, kupac je Rafael Reisman iz Brazila koji je rekao „Željeli smo sastaviti kolekciju kultnih stvari koje ćemo koristiti za posebnu impresivnu izložbu“. Mercury je tu krunu i plašt stavljao na sebe na kraju svakog koncerta na toj turneji, osim na koncertu u Slane Castleu kada je nosio samo krunu.

Rukom pisana radna verzija teksta pjesme “Bohemian Rhapsody” prodana je za 1,379 milijuna funti. Mercury je našvrljao nacrt teksta pjesme “Bohemian Rhapsody” na dopisnici British Midland Airwaysa. U prvoj verziji, pjesma se zvala „Mongolian Rhapsody“, te je kasnije promijenjen njen naziv kao i dijelovi teksta pjesme.

Srebrna narukvica u obliku zmije koju je Mercury nosio u video spotu za pjesmu „Bohemian Rhapsody“ prodana je za 698,5 tisuća funti. Osim za potrebe snimanja videa, Mercury je tu narukvicu nosio na različitim javnim događajima.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner