Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže HRT, samo je jedna osoba uhićena zbog bakljade i nereda na utakmici drugog kola Europskog prvenstva u Francuskoj između Hrvatske i Češke na stadionu Geoffroy-Guichard u St. Etienneu.

Identifikacija drugih izgrednika još uvijek traje. U ponedjeljak bi se trebao održati sastanak premijera Tihomira Oreškovića sa ministrima vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačim, unutarnjih poslova Vlahom Orepićem, znanosti, obrazovanja i sporta Predragom Šustarom te pravoduđa Antom Šprljom. Na tom bi sastanku terbalo biti riječi o mogućnosti rješavanja problema s huliganima, moguće i zakonskim izmjenama.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u suboru je zatražila održavanje hitne sjednice Vlade kako bi se pokušao riješiti problem huligana. “Radi sprečavanja neprimjerenih i nedoličnih pojava na sportskim natjecanjima i priredbama potrebno je žurno izmijeniti Zakon o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, postrožiti sankcije za prekršaje propisane tim Zakonom s posebnim naglaskom na pooštravanje kazni zatvora te ih hitno primijeniti”, stoji u obrazloženju prijedloga za održavanje sjednica predsjednice.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u subotu je poručio kako smatra da je huliganski izgred dio sukoba Hrvatskog nogometnog saveza i skupine navijača. “Divljačko ponašanje huligana mora prestati i prestat će. Ovo je veliki udarac huligana ugledu hrvatske kao prijateljske i sigurne zemlje. Ovaj događaj proizlazi iz izuzetno složenog odnosa HNS-a i dijela navijača. Ovo ne smijemo stavljati u politički kontekst”, rekao je jučer Orepić.

Dodao je kako su francuske kolege upozorili na 35 vrlo rizičnih ljudi. “Sigurnosne mjere nisu bile na najvećoj mogućoj razini. Mi smo s naše strane napravili sve što smo mogli, nudili i fizičku pomoć da odemo tamo. I sad pred utakmicu sa Španjolskom nudimo naše ljude da odu tamo. Više od ovoga ne možemo napraviti u ovome trenutku”, poručio je.

UEFA će sutra donijeti odluku o kazni Hrvatskoj zbog nereda u St. Etienneu. Osim upotrebe pirotehničkih sredstava, HNS je optužen i zbog bacanja predmeta na travnjak, tučnjave na tribinama i rasizma. Oni najoptimističniji smatraju kako će Hrvatska dobiti dosada najveću novčanu kaznu u povijesti, dok oni pesimističniji smatraju kako bi nas mogli uvjetno diskvalificirati s EURO-a, ili čak izbaciti s natjecanja. Ukoliko i ostanemo, huligani već sada najavljuju nove ‘akcije’ u Bordeauxu, gdje Hrvatska u utorak igra posljednju utakmicu po skupinama, protiv Španjolske.

Komentiraj