NEPRISTOJNO, ALI ZAŽMIRIT ĆEMO Žvakanje žvakaće gume dobro je za zdravlje

Autor:

Portrait of young beautiful lady in yellow t-shirt standing isolated on turquoise background wall while blowing bubble with colourful chewing gum. High quality photo,Image: 549353114, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Daria Kulkova / Alamy / Alamy / Profimedia

Daria Kulkova / Alamy / Alamy / Profimedia

Žvakanje žvakaće gume možda je nepristojno (ovisi u kojoj prilici je žvačete i na koji način), ali ima brojne prednosti za zdravlje, tvrdi znanost. Osobito ako žvačete žvakaću gumu bez šećera.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Nutrition Association pokazalo je da žvakanje žvakaće bez šećera smanjuje želju za slatkišima i grickalicama te pospješuje metabolizam.

Žvačete li je prije jela, tijekom obroka unijet ćete manje kalorija (birat ćete laganiju hranu i pojesti manje količine), tvrdi spomenuta studija. Žvakaća je i dobar način da izbjegnete jedenje između obroka.

Osim što će ubrzati metabolizam i pomoći vam da se oduprete slatkišima i grickalicama, pridonijet će i mentalnom zdravlju.

Studija provedena 2015. i objavljena u časopisu Bio Med Research International utvrdila je da su ljudi koji imaju naviku žvakati žvakaću manje pod stresom te da su manje tjeskobni. Razlog tome je pojačano lučenje serotonina u mozgu prilikom žvakanja, što poboljšava raspoloženje.

Da žvakanje dobro utječe na mozak, pokazala je i studija iz 2018. Otkrila je da su studenti koji su žvakali žvakaću gumu tijekom učenja, imali bolje rezultate na ispitima. Razlog tome je bolja prokrvljenost i opskrbljenost mozga kisikom.

Istraživanja pokazuju da žvakaća guma štiti zubnu caklinu i značajno smanjuje karijes jer potiče proizvodnju sline, koja pomaže ispiranje kiseline i ostataka hrane iz usne šupljine.

Zdravi zubi, pak, smanjuju rizik od niza kroničnih bolesti, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost. Kad smo kod pretilosti, žvakaća ne samo da smanjuje želju za grickalicima i slatkišima, nego pomaže sagorjeti kalorije. 

Studija iz 2021. objavljena u Journal of Exercise Science & Fitness otkrila je da žvakanje žvakaće povećava broj koraka. Naime, pokazalo se da su ispitanici koji su žvakali, “odradili” dulju šetnju, napravili više koraka i bili brži od onih koji nisu žvakali žvakaću gumu dok su šetali.

U konačnici, više koraka i više kilometara znači više potrošenih kalorija i manje kilograma te bolju kondiciju. Stoga, žvaku u usta i put pod noge.

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.