FOTO: PREKINUTA SJEDNICA Zbog izostanka podrške HDZ-a Robert Podolnjak odbio kandidaturu za predsjednika Sabora

HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ, Tomislav PAVLEK, Denis CERIĆ

Josip Leko otvorio je u četvrtak konstituirajuću sjednicu Sabora, na koju su došli svi izabrani zastupnici, njih 151. Na sjednici se nalazi i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Hrvatska demokratska zajednica zatražila je odmah stanku, ali Leko ih je odbio rekavši kako Klub HDZ-a još nije ni formiran. “Samo jedan prijedlog je podnesen za predsjednika Sabora”, rekao je Leko. Radi se o Robertu Podolnjaku, kojeg je predložilo 55 zastupnika.

HDZ-ov Ivan Šuker kazao je kako su prijedlog Podolnjaka potpisali samo zastupnici SDP-a, a ne i oni s liste s koje je Podolnjak nominiran. Branimir Glavaš i Stipe Petrina rekli su kako bi se Podolnjak morao izjasniti želi li uopće prihvatiti kanidaturu.

“Ja ću prihvatiti kandidaturu ako se HDZ slaže”, rekao je Podolnjak. Nakon toga su zastupnici HDZ-a rekli kako neće podržati Podolnjaka, a on je kazao kako neće prihvatiti kandidaturu ako ona nije rezultat konsenzusa.

Josip Leko je tada prekinuo sjednicu te zakazao sljedeću kada se skupi većina.

Uoči konstituirajuće sjednice, zasjeda Klub HDZ-a

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije u četvrtak ujutro, uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, otkrio koga će ta stranka predložiti za predsjednika parlamenta, odnosno hoće li ostati kod prijedoga da to bude HDZ-ov Željko Reiner.

“Ne dajem preporuke, idem razgovarati s ljudima, pa što zaključe”, odgovorio je Karamarko upitan koga će na Klubu HDZ-a predložiti za predsjednika Sabora.

Nije želio konkretizirati hoće li zastupnicima na Klubu biti ponuđena dva imena.

“Ne bih sada o tome, u svakom slučaju bit će lijep razgovor”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Novi saziv Hrvatskog sabora sastaje se u četvrtak na konstituirajućoj sjednici, a hoće li se i konstituirati ovisi o tome hoće li biti izabran predsjednik Sabora, što je vrlo neizvjesno s obzirom na to da niti jedna politička opcija nema parlamentranu većinu.

S namjerom da osigura konstituiranje, Most nezavisnih lista, treća snaga u Saboru, u srijedu je u SDP-u, a potom i u HDZ-u, po neslužbenim informacijama, ponudio da kao predsjednika podrže njihova Roberta Podolnjaka.

Neslužbeno se doznaje kako im je SDP odgovorio pozitivno, ali kako u HDZ-u nisu skloni takvoj ideji, no je li uistinu tako, znat će se nakon sjednice Kluba.

Uoči konstituirajuće sjednice nepoznata većina u Saboru

Novi saziv Hrvatskog sabora okuplja se u četvrtak na konstituirajućoj sjednici, u okolnostima kakvih nije bilo u četvrt stoljeća modernog saborovanja, budući da je još nepoznato tko ima većinu u parlamentu.

Sabor broji 151 zastupnika, na izborima ih je najviše – 59, osvojila HDZ-ova Domoljubna koalicija, no SDP-ova koalicija Hrvatska raste je, nakon nekoliko dana, na konzultacije s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović došla s potporom 66 zastupnika.

Ni to, međutim, nije dovoljno za parlamentarnu većinu koja bi izabrala vladu, za koju se traži potpora 76 zastupnika. Za tu su brojku velikim koalicijama nužni glasovi zastupnika Mosta nezavisnih lista, koji je na izborima dobio ukupno 19 mandata, no nakon “osipanja” ostao je na 15 zastupnika u svom klubu.

S namjerom da osiguraju konstituiranje Sabora pregovarači Mosta bili su u srijedu u SDP-u, a potom i u HDZ-u, gdje su, po neslužbenim informacijama, ponudili da dvije stranke kao predsjednika Sabora podrže njihova Roberta Podolnjaka.

Neslužbeno se doznaje kako im je SDP odgovorio pozitivno, ali kako u HDZ-u nisu skloni takvoj ideji. Naime, iz HDZ-a se neslužbeno moglo čuti kako konstituiranje Sabora samo po sebi ništa ne znači, ako u budućnosti ne mogu računati na “kombinaciju” s Mostom, ali bez SDP-a. Budući da im Most nije odgovorio na izravno pitanje pod koji bi uvjetima to bilo moguće, vjerojatno je da će ta stranka na klubu zastupnika neposredno prije sjednice Sabora odbiti Mostovu ponudu.

Ostanu li pri današnjim najavama, Most neće pristati da se predsjednik Sabora iz njihovih klupa izabere samo uz podršku SDP-a pa je za očekivati da će dvije velike stranke ići s vlastitim kandidatima za predsjednika. U SDP-u se u tom kontekstu spominje dosadašnji predsjednik Josip Leko, a u HDZ-u dosadašnji potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

 

  • Teško je, međutim, predvidjeti hoće li se Sabor konstituirati, odnosno izabrati predsjednika. Izbor predsjednika, naime, mora predložiti najmanje jedna trećina, odnosno 51 zastupnik, a ako to učine i HDZ i SDP, po Poslovniku se glasuje tajno.

 

Zastupnici Mosta su, međutim, najavili kako će tražiti javno glasovanje, što se mora provesti ako to zatraži najmanje 15 zastupnika. Zatraži li Most javno glasovanje, o njihovu će prijedlogu odlučiti većina nazočnih zastupnika, pod uvjetom da se na sjednici okupi kvorum, odnosno najmanje polovica izabranih zastupnika.

Do Sabora za sada službeno nije stigao ni jedan prijedlog za imenovanje novog predsjednika.

U sjeni tih političkih nepoznanica, stručne saborske službe pripremaju sjednicu, dotjeruje se sabornica i saloni u kojima će se dočekati gosti.

Na zasjedanje su pozvani brojni uglednici, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je Sabor i sazvala na prvo zasjedanje.

Pozivi su upućeni i bivšim predsjednicima Sabora, predstavnicima sudbene vlasti, vjerskih zajednica, sindikata, udruga branitelja, diplomatsko-konzularnom zboru.

Saborska sjednica počinje u 10 sati, a nju će do izbora novog predsjednika/ice voditi Josip Leko, aktualni predsjednik Sabora.

Za sada je poznato da su 32, od 151 zastupnika, podnijeli zahtjeve za mirovanjem mandata zbog obnašanja nespojivih dužnosti, 18 iz SDP-a, sedam iz HDZ-a, pet iz HNS-a, te po jedan iz HDSSB-a i Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.

Leko će ‘otvoriti’ zasjedanje, pozdraviti okupljene zastupnike i goste, te nakon ostalih formalnosti prijeći će se na izbor predsjednika Sabora.

Kako će to izgledati, koliko će kandidata biti i kakav je mogući ishod, odgovor će donijeti četvrtak.

Izbori za Sabor održani su 8. studenoga, relativni pobjednik je HDZ-ova koalicija sa 59 zastupničkih mandata, SDP-ova je osvojila 56, Most nezavisnih lista 19, IDS sa partnerima tri, HDSSB i Bandićeva Stranka rada i solidarnosti po dva zastupnika, dok po jednog imaju Reformisti Radimira Čačića i Živi zid. U Sabor je izabrano i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Izabrane su samo 23 zastupnice, najmanje u posljednjih 15 godina, prosječna starost svih izabranih zastupnika je 49 godina. Prethodno parlamentarno iskustvo ima 75 izabranih zastupnika, po prvi put u Sabor dolazi njih 76.

Komentiraj