Neobične sklonosti genijalnog izumitelja pamte se kao ‘Tesline mušice’

Nikola Tesla, genijalni vizionarski um, istraživač i znanstvenik svjetskoga glasa u području elektrotehnike, čovjek koji je za prirodne znanosti u 20. stoljeću učinio kao rijetko tko, rođen je u Smiljanu u Lici u ljeto 1856. godine, a umro je 7. siječnja 1943. u New Yorku. Svjetski je poznat po svojim izumima i patentima, a ovdje ćemo spomenuti i neke njegove neobične sklonosti, odnosno „mušice“, po kojima je ostao upamćen.

Tesla je često brojao korake u hodu, te izračunavao zapreminu hrane. Imao je averziju prema ženskim naušnicama, osobito perlama. Miris kamfora izazivao mu je nelagodu. Sve je moralo biti djeljivo s brojem 3 pa je tako stanovao u hotelu New Yorker u sobi broj 3327 na 33 katu. Nije želio dodirnuti kosu drugih osoba. Podvrgavao se spartanskoj disciplini, te je vježbao pamćenje i telepatiju još od djetinjstva. Imao je mogućnost vizualnog pamćenja događaja do najsitnijih detalja.

Kada je imao samo tri godine preko svog mačka se upoznao s elektricitetom. Leđa mačka su se kupala u svjetlu kada ga je vukao za rep. Bilo je to novo iskustvo koje će ga kasnije voditi do poznatog izumitelja. Je li priroda velika mačka? Ako jest, tko je vuče za rep? To može biti samo Bog, zaključio je Tesla.

 

Komentiraj