NEMIRI&NESANICE: Ne zvuči dobro: Morat ćemo se ufati u transparentno poslovanje biskupa Košića

Sisački ordinarij je u nedjelju slavio spomen na 443. obljetnicu “herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko” pred kostimiranim “borcima” ganjajući “Turke, Srbe i komuniste”

Sisački biskup Vlado Košić pokušao je (preko posilnog u Večernjem listu) prokazati i ovaj tjednik i ovdje potpisanog kolumnista jer smo napisali kako je skandalozno da Crkva, koja dobiva oko milijardu kuna godišnje, daje preko Hrvatske biskupske konferencije interventnu mjeru za stradale na Baniji od samo sedam milijuna HRK. Pritom smo jasno rekli, citirajući riječi glavnoga tajnika HBK-a Krunoslava Novaka, da će novca biti još. Novak je za Katolički radio izjavio da će se “o daljnjoj pomoći stradalima raspravljati na predstojećem plenarnom zasjedanju HBK-a”, a ja sam na to dodao: “Tek tada?!” Košić kaže da Crkva sada dobiva nekih 225 milijuna kuna. Tvrdi da je “milijarda” zapravo “laž koju je izrekla jedna političarka”. To pitanje valja pojasniti pak se zahvaliti biskupu Košiću što je potvrdio skandalozno mali iznos koji HBK interventno daje. Istaknuo sam skandal: da HBK daje petinu onoga koliko je koštala Bandićeva i od kardinala Bozanića blagoslovljena nadstrešnica ispred Lisinskog (35 milijuna)!

Jasno je da Crkva nije samo HBK. Crkva je zbroj krštenika i cjelokupni doprinos Crkve društvu je nemjerljiv. Ali mi ne govorimo o tomu. Želim skrenuti pozornost na jedan krucijalni problem djelovanja Katoličke Crkve u Hrvatskoj, a to je njena gotovo potpuna netransparentnost. Odite na stranicu HBK-a i tamo nećete naći ama baš nikakvu informaciju o financijskom poslovanju Crkve, njenih (nad)biskupija, (nad)biskupa i ostalih tijela. Imaju, lijepo su to nacrtali, neko Vijeće za ekonomska pitanja i znamo da je glavni za lovu rečeni Novak, ali želite li saznati nešto više, dobit ćete jedno veliko ništa.

Toliko o HBK-u, tajniku Novaku i glasnogovorniku Zvonimiru Anciću koji godinama potpisuje jednu potpuno nesuvislu i problematičnu internetsku stranicu. Nećete imati te probleme ako zavirite u poslove sada već administratora Dubrovačke biskupije Mate Uzinića (koji je poslan od Pape u Rijeku kao nadbiskup koadjutor) jer je to jedini, ponavljam, jedini biskup u Hrvatskoj koji građanima polaže račune za svaku kunu. I to objavljuje. Sad ćemo vidjeti što će biti: tko će postati novi biskup u Dubrovniku, kako će djelovati i kako će se od sada ponašati riječki nadbiskup Ivan Devčić koji također ne objavljuje bilancu.

Kaže Košić da je “miljarda” laž? Nije. Stvar ide ovako: plaće za svećenike plus zdravstveno i mirovinsko (Košićevih 225 + ?), vjeroučitelji (250), zgrade (240), MUP (?), MORH (?), sredstva Ministarstva kulture (140), tu su još neke stavke jer nitko nema pojma koliko Crkva dobiva od lokalne samouprave. Elem, ne samo da govorimo o milijardi, nego idemo i preko toga. A nismo spomenuli ogromnu stavku koja glasi “povrat oduzete imovine”.

Ali polako, nisam od onih koji zahtijevaju “ništa Crkvi” ili “raskid Ugovora”. Ne. Ja samo tražim transparentnost. I zbog toga odbacujem insinuacije biskupa Košića da lažemo i da smo “zlonamjernici”. Naš je problem, pred obnovom Banije, u tome što ćemo se sada morati ufati u “njegov način” poslovanja. Zašto oprez? Jer ima ovaj biskup baš čudne rezone. Čovjek bi rekao: eno ga, u blatu, pomaže sirotinji. Ali ne! Košić je u nedjelju slavio spomen na 443. obljetnicu “herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko”, pred kostimiranim “borcima” ganjajući “Turke, Srbe i komuniste”. Maškare usred razbijene Banije.

Pogotovo je problematično što mu smeta “ogroman novac iz proračuna Republike Hrvatske koji odlazi na različite udruge, od kojih Hrvatska ne samo da nema koristi, nego često trpi i velike štete” (cca 1,5 milijardi kuna). Te iste udruge upravo hitaju pomoći ljudima na terenu njegove biskupije! Košićev uvrnuti odnos prema civilnom društvu nije kršćanski stav jer se tim novcem financira više od 6600 programa i projekata u područjima izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, promicanja znanosti, prava djece, socijalne skrbi, razvoja volonterstva, skrbi o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, kulture, zaštite zdravlja i borbe protiv ovisnosti, demokratizacije i razvoja civilnog društva, promicanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, zaštite potrošača, međunarodne razvojne suradnje, razvoja ruralnih područja i otoka, zaštite okoliša, razvoja turizma, poduzetništva i rada, sporta te drugim područjima od interesa za opće dobro. Uostalom, tek sada vidimo, kada nas pogađaju elementarne nepogode, koliko bi svrsishodnije bilo da novac dajemo za Civilnu zaštitu.

Ne iznosim laži i nisam zlonamjeran. Samo tražim ono što prakticira papa Franjo, koji je, kažimo i to, u Vatikanu u ponedjeljak, 28. prosinca 2020.,, dao objaviti Apostolsko pismo u obliku „motu propria” o nekim nadležnostima u ekonomskim i financijskim pitanjima, pod nazivom “Bolja organizacija”. Njime Papa želi nastaviti s boljom organizacijom Rimske kurije. Smanjuju se zadaće takozvanog “Administrativnog ureda” Državnog tajništva, budući da više neće morati upravljati ili odlučivati o fondovima i ulaganjima. Uspostavljaju se veći nadzor i bolja transparentnost. Uvodi se posebna kontrola nad određenim tijelima povezanim sa Svetom Stolicom koja upravljaju računima i sredstvima prikupljenima od donacija.

Mi tražimo upravljanje koje nužno mora pozivati na transparentnost “kojom se javnosti omogućuje uvid u izvršene aktivnosti i njihove rezultate” (biskup Uzinić). Posljedice toga su “razboritost u upravljanju” (čega smo vidjeli da je nedostajalo u tzv. aferi Prebendari koju je Nacional svojedobno otkrio), ali i “kritičko preispitivanje vlastitih izbora, djelovanja i ponašanja” što je preporuka više papinih dokumenata. Ništa manje od toga.

Komentiraj